Ciorbele și cafeaua, cele mai iubite preparate ale românilor

Ciorbele și cafeaua, cele mai iubite preparate ale românilor

Un aparat de vidat este un aparat de uz casnic foarte util în bucătărie.

În concepția lui inițială, utilizarea unui aparat de vidat era limitată la ambalarea alimentelor pentru a le îmbunătăți conservarea, fie că se aflau în congelator, în frigider sau la temperatura camerei. Extragerea aerului și "izolarea" la care sunt supuse alimentele evită în mare măsură degradarea cauzată de prezența oxigenului, precum și râncezirea prematură, pierderea aromei sau dobândirea unor gusturi nedorite.

Conform unui studiu din 2023, 76% dintre români își gătesc mâncarea acasă pentru cele mai importante mese ale zilei, ceea ce înseamnă că un aparat de vidat este absolut necesar în bucătăria noastră. Jumătate dintre români consumă supe și ciorbe de cel puțin 4 ori pe săptămână, frecvența fiind mai mare în rândul familiilor cu copii. De asemenea, 7 din 10 români gătesc supele și ciorbele acasă, de la zero. În general, putem spune că alimentele ambalate în vid se conservă mai mult și mai bine, ceea ce reprezintă în sine un avantaj enorm. Un aparat de vidat modern permite ambalarea în vid în pungi de plastic, dar permite și ambalarea în vid în recipiente cu un capac conceput în acest scop. Acest lucru oferă o flexibilitate maximă.

Dar au fost descoperite și alte utilizări pentru acest aparat de vidat, cum ar fi marinarea: carnea sau peștele ambalat în vid își va “deschide” considerabil porii și va separa fibrele, permițând sosului să pătrundă mult mai rapid și mai eficient. Cu un aparat de vidat putem marina o bucată de carne în doar câteva ore, iar sosul va fi pătruns mai mult decât dacă am fi lăsat carnea în frigider scufundată în el peste noapte. Se poate marina într-un săculeț de plastic sau într-un recipient.

Cealaltă utilizare a unui aparat de vidat este gătitul în vid la temperaturi scăzute. Alimentele ambalate sub vid în plicuri de plastic pot fi scufundate în apă și gătite în ea fără a pierde sucuri sau arome. Acestea vor primi doar căldura de la apă și nu vor pierde niciun suc sau aromă. Dar cel mai surprinzător lucru este că vom putea găti la temperaturi foarte scăzute (ne referim la temperaturi cuprinse între 50 și 65 de grade) pentru perioade lungi de timp (câteva ore) pentru a obține carne, pește și chiar legume incredibil de fragede și gustoase. Pentru aceste trei motive, și anume conservarea, marinarea și gătitul în vid, ar trebui să luăm în considerare posibilitatea de a avea unul aparat de vidat în bucătăria noastră.

Cum alegem un aparat de vidat?

Aceste aparate necesită tipuri speciale de pungi sau role de plastic. Este mai economic să cumpărăm role pe care le putem tăia de fiecare dată la dimensiunea de care avem cu adevărat nevoie. Aparatul de vidat are un element de încălzire care topește și sigilează plasticul, iar atunci când folosim plasticul dintr-o rolă, trebuie mai întâi să tăiem lungimea de care avem nevoie și să sigilăm unul dintre cele două capete cu ajutorul elementului de încălzire. Apoi introducem alimentele în punga pe care tocmai am confecționat-o și procedăm la extragerea aerului și la sigilarea finală, urmând instrucțiunile producătorului. Există, de asemenea, recipiente special concepute pentru a fi conectate la aparatul de vidat cu ajutorul unui tub de plastic flexibil. Recipientul este prevăzut cu o supapă care permite aerului să iasă, dar nu îi permite să reintre. 

Există o mare varietate de aparate și de prețuri pe piață. Puterea pompei, finisajul acesteia (plastic, aluminiu) și dacă are sau nu un suport pentru role, toate acestea joacă un rol important. Evident, cu cât avem mai mulți bani de investit, cu atât aparatul este mai bun, dar și modelele mai ieftine răspund foarte bine nevoilor unui bucătar casnic.

Totodată, românii sunt și mari fani cafele, nu doar super și ciorbe. Un alt studiu tot din 2023 spune că 9 din 10 români consumă cafea acasă, iar 5 din 10 beau mai multe cafele pe zi. Un aparat de vidat poate fi folosit și pentru a păstra mai bine cafeaua în casă, fără să-și piardă din aromă sau să se râncezească. Dar, în cazul acesta, contează mult și calitatea unui aparat de cafea, nu doar prospețimea cafelei.

La ce să ne uităm când alegem un aparat de cafea?

Tipul de cafea: în primul rând, trebuie să luăm în considerare tipul de cafea pe care intenționăm să o preparăm (espresso, cafea lungă, cafea americană, cappuccino sau latte macchiato) și tipul de amestec (nu toate amestecurile sunt disponibile în format capsulă, de exemplu).

Funcțiile disponibile: în funcție de tehnologia aparatului de cafea, vom putea să ne preparăm mai multe tipuri de cafea (cappuccino, latte macchiato, etc.), să folosim accesorii sau să evităm risipa de energie electrică datorită sistemelor de economisire a energiei. Un espressor Phillips, de exemplu, are cam toate funcțiile de care avem nevoie, indiferent de felul în care ne preparăm cafeaua.

Locul în care va fi instalat aparatul și spațiul disponibil: acasă sau la birou? Într-un loc spațios sau într-un colț restrâns? Câte persoane îl vor folosi? Pe baza acestor întrebări vom alege între un aparat de cafea manual sau unul automat, pentru practicitate

Costurile aparatului și ale cafelei: va trebui să luăm în considerare amortizarea costurilor și raportul calitate/preț al fiecărui model de aparat de cafea. Și în acest caz, un espressor Philips are o gamă variată de modele și de prețuri, așa că ne putem alege un aparat de cafea mult dorit, fără să ne uităm la preț.

Întreținerea: întreținerea trebuie să fie ușoară și, în cazul unei defecțiuni, să avem la dispoziție un service la care putem apela.

Ne uităm la marcă: este recomandat să fie un brand cunoscut, cum ar fi un espressor Phillips, pentru că acesta vine cu o garanție mai mare, nu doar cu o calitate superioară.

 

 

Comenteaza