Cum ne concentrăm mai ușor la serviciu

Cum ne concentrăm mai ușor la serviciu
| Foto: gstockstudio - Depositphotos.com

Pentru a răspunde la întrebare, cercetătorii americani au recrutat participanţi din patru companii de pe coasta de vest a Americii de Nord.
 

Concentrarea este obligatorie, indiferent de domeniul în care lucrezi. Dar ce putem face pentru a avea un nivel optim de atenţie pentru sarcinile de zi cu zi de la birou?
 
Cercetătorii americani şi-au propus să afle răspunsul, punându-i pe participanţi să facă sport pentru a vedea dacă îi ajută sau nu activitatea fizică de-a lungul zilei.
 
„Pentru a participa, angajatul trebuia să lucreze 32 de ore sau mai mult pe săptămână, să petreacă 20 de ore sau mai mult interacţionând cu colegii de muncă şi să facă două sau mai multe antrenamente mai lungi sau egale cu 30 de minute pe săptămâna de lucru", au explicat cercetătorii.
 
În cadrul studiului, participanţii au fost instruiţi să poarte un Fitbit pentru a-şi urmări activitatea fizică şi să completeze chestionare privind motivaţia lor pentru exerciţii fizice, renunţarea la ego şi autoeficienţa timp de cinci zile lucrătoare. „Ego depletion” se referă la o scădere a autocontrolului sau a autoreglării unei persoane din cauza utilizării voinţei (de exemplu, senzaţia de epuizare), în timp ce autoeficienţa este credinţa în propria capacitate de a realiza o sarcină sau un obiectiv specific. În plus, un coleg de muncă a evaluat concentrarea pe muncă a participantului la sfârşitul fiecărei zile de lucru.
 
Eşantionul final a inclus 74 de participanţi. Cercetătorii au constatat că activitatea fizică realizată înainte de sfârşitul zilei de lucru a fost, în general, asociată cu o mai bună concentrare la locul de muncă. „Exerciţiile fizice uşoare, moderate şi intense sunt determinate de măsura în care acestea ridică ritmul cardiac al unei persoane”, a explicat autorul studiului, Lieke L. Brummelhuis. „Exerciţiul uşor este o activitate care plasează ritmul cardiac în zona de ardere a grăsimilor, cel moderat este zona cardio, iar cel intens este cel de vârf”. 
 
Cei care erau mai motivaţi de factori externi au beneficiat de activitatea fizică moderată, ceea ce a dus la niveluri mai ridicate de autoeficienţă şi la o mai bună concentrare la locul de muncă. Pe de altă parte, cei mai motivaţi de factori interni (de exemplu, persoanele cărora le place să facă exerciţii fizice) au beneficiat de activitatea fizică intensă, dar nu şi de cea moderată.
 
„Rezultatele sunt de fapt foarte simple”, explică Brummelhuis pentru PsyPost. „În trei propoziţii: Mersul la o plimbare sau o activitate fizică uşoară similară înainte sau în timpul zilei îi ajută pe angajaţi să se concentreze mai bine la sarcinile de lucru din ziua respectivă. Pentru angajaţii care iubesc exerciţiile fizice, exerciţiile fizice intense (cum ar fi o alergare) au un efect la fel de benefic. Cei cărora nu le plac exerciţiile fizice se pot limita la o activitate fizică uşoară sau moderată”.
 
Nu în ultimul rând, cercetătorii arată că persoanele cu mai multă motivaţie internă au nevoie de un antrenament mai provocator pentru a se simţi eficiente la job.

 

Comenteaza