Desert de toamnă. Tartă cu gutui

Desert de toamnă. Tartă cu gutui

Dacă vă plac gutuile și sunteți în pană de idei, noi vă propunem o reţetă simplă de desert. Pentru o duminică de toamnă. 

Ingrediente

blatul
300 g făină
150 g de unt
80 g zahăr
1 gălbenuş
un praf de sare
3-4 linguri de apă rece

umplutura
4-5 gutui sănătoase, curăţate de coajă şi tăiate felii
100 g zahăr brun
500 ml de apă
zeama de la o lămâie
afine/vişine/nuci – opţional
 
Mod de preparare

Facem un sirop din apa, zeama de lămâie şi zahărul brun. Când siropul începe să fiarbă, adăugăm feliile de gutui şi le lăsăm la fiert cam 30 de minute, până se îngroaşă siropul. Luăm de pe foc şi lăsăm la răcit.

Pentru aluat frecăm cu o furculiţă untul rece cu gălbenuşul, adăugăm zahărul, sarea şi făina şi amestecăm până obţinem un aluat nisipos. Adăugăm 3-4 linguri de apă foarte rece, care au rolul de a lega aluatul, în aşa fel încât să îl putem aduna sub formă de bilă. Aluatul înfăşurat în folie alimentară, îl băgăm la frigider 15-20 de minute, cât timp se răceşte siropul. Aluatul îl întindem cu sucitorul pe blatul presărat cu făină, îi dăm o formă rotundă şi îl aşezăm în tava de tartă. Îl înţepăm din loc în loc cu furculiţa şi îl dăm la cuptorul preîncălzit la 175 de grade, pentru 15 minute ca să prindă o crustă, altfel aluatul s-ar înmuia cu sucul de la gutui şi nu s-ar mai coace cum trebuie.

Scoatem aluatul din cuptor, iar deasupra aşezăm fructele şi peste fructe turnăm siropul rămas. Băgăm tarta la copt pentru aproximativ 30 de minute.

Comenteaza