Europa, lovită puternic de furtuna Ciaran. Avertizări Cod Roșu și Cod Portocaliu în vestul continentului

Europa, lovită puternic de furtuna Ciaran. Avertizări Cod Roșu și Cod Portocaliu în vestul continentului
| Foto: Jurnal de vreme

Furtuna Ciaran a lovit vestul Europei: în Franța, rafalele au depășit 190 km/h, iar unele aeroporturi au suspendat zborurile, în UK s-au închis sute de școli și mai multe trenuri au fost anulate.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franța că Meteo France a anunţat un cod portocaliu de vânt, ploi abundente şi inundaţii pentru cinci departamente din nordul ţării.

Atenționarea a fost emisă pentru Normandia, Bretania, Pays de Loire, Hauts de France şi Centre Val de Loire, ca urmare a furtunii Ciaran, începând de miercuri, ora 22,00, până la finalul zilei de joi. Vântul a fost atât de puternic încât unii copaci au fost smulși din rădăcină (vezi foto). Totodată, au fost anunţate averse de ploaie însemnate cantitativ, însoţite de intensificări ale vântului.

Astăzi, conform BFM TV, serviciul francez de meteorologie a emis avertizări Cod Roșu și Cod Portocaliu pentru nord-vestul țării. La Finistère, cea mai vestică regiune a țării, vântul a atins 190 km/oră azi-noapte, iar prefectura a anunțat că a închis toate drumurile și că activitatea aeroporturilor Brest și Quimper a fost suspendată.

Departamentele Côtes-d’Armor și Manche se află sub avertizare Cod Roșu de vânt. În total, 1,2 milioane de gospodării au rămas fără electricitate. În aceste condiții, guvernul și președintele au îndemnat cetățenii să fie prudenți și să evite toate deplasările nenecesare.

Și institutul de meteorologie din Belgia a transmis o avertizare de vânt, valabilă până vineri dimineață, și a adăugat că circulația rutieră și feroviară ar putea fi afectată. Toate parcurile din Bruxelles, Antwerp și Liege sunt închise pe parcursul zilei de joi, scrie Biziday.

Și Olanda este sub avertizare Cod Portocaliu și Cod Galben de vânt puternic, începând din această după-amiază.

Miercuri noaptea furtuna Ciaran a ajuns în Marea Britanie, iar autoritățile au emis coduri galbene și portocalii. Astfel, în următoarele trei zile, autoritățile locale pot închide școlile, iar trenurile sunt anulate sau au program limitat, mai ales între Anglia și Scoția. Toate trenurile între Edinburgh și Aberdeen, de joi până sâmbătă, au fost anulate, iar între Newcastle și Edinburgh vor circula din oră în oră, cu restricții de viteză. 

Meteorologii au avertizat populația să iasă din casă doar dacă este strict necesar și să nu se apropie de țărmuri, din cauza “valurilor înalte și periculoase”. Parcurile, pădurile și spațiile deschise sunt de asemenea sub avertizare din cauza riscului ca vântul puternic să doboare copaci. 

 

Comenteaza