Un tânăr de 26 de ani A MURIT după ce a fost lovit de fulger / Ce să faci sau să NU faci atunci când te prinde o furtună în natură?

Un tânăr de 26 de ani A MURIT după ce a fost lovit de fulger / Ce să faci sau să NU faci atunci când te prinde o furtună în natură?

Un bărbat a murit după ce a fost lovit de fulger, vineri, în Piatra Turnului, din județul Caraș-Severin. Alături de acesta se mai afla un alt tânăr, care a fost dus în stare gravă la spital pentru îngrijiri. E important să cunoaştem câteva reguli de supravieţuire în caz de furtună cu descărcări electrice.

Plițiștii din cadrul Poliției municipiului Caransebeș au fost sesizați cu privire la faptul că în localitatea Turnu Ruieni, către Ruine, doi bărbați au fost loviți de fulger. Cei doi tineri, în vârstă de 25 și 26 de ani plecaseră la plimbare, iar când au ajuns în locul numit Piatra Turnului, au vrut să se adăpostească și au fost loviți de fulger. Echipajele ajunse acolo au declarat decesul bărbatului în vârstă de 26 de ani, celălalt fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

În condiţiile în care furtunile încă fac ravagii în ţară, trebuie să cunoaştem că trăsnetul este o descărcare electrică disruptivă care se produce între nor și pământ și poate fi negativ sau pozitiv. Producerea unui trăsnet este însoțită de fulger și tunet. Tensiunea între un nor și pământ a fost măsurată la câteva zeci de milioane de volți. La nivel mondial, trăsnetul provoacă zeci de mii de victime umane în fiecare an, iar România are cea mai mare rată de decese provocate de fulgere din Europa, transmite medicul Tudor Ciuhodaru. 

Trei reguli de supravieţuire în caz de furtună cu trăsnete:

1. NU vă adăpostiți sub pomi sau în zonele inalte in timpul unei furtuni cu descărcări electrice. E mai bine să te uzi decât să mori!
2. NU stați grupați sau la mai puțin de 3 metri de animalele mari sau grupuri de animale (trăsnetul care a lovit un animal sau om se poate va transmite rapid la cei din apropiere). Cele mai frecvente leziuni datorate fulgerelor laterale și a curentului din pământ, care împreună duc la mai mult de 80% dintre traume.
3. NU stați în apropierea unor obiecte care pot fi buni conductori (stâlpi, turnuri, bare, garduri și alte structuri metalice), nu atingeți peretii adăpostului cu mâna, capul sau umerii iar in locuințe deconectați aparatura electrocasnică, televizorul sau calculatorul.

În cazul în care sunteți prins de o furtună în natură, este necesar să vă dați seama că niciun loc nu este absolut sigur. Există doar locuri relativ sigure. Prin urmare, asigurați-vă că nu subestimați pericolul fulgerului și încercați să îl ascundeți pentru a minimiza riscul de fulgerare.

Ce să faci atunci sau să nu faci atunci când te prinde o furtună în natură?

1. COBORÂȚI REPEDE DE PE VÂRFURILE MUNȚILOR
Atunci când o furtună se apropie în pădure sau sunteți sus în munți, trebuie să coborâți rapid de pe creastă și vârfurile munților în vale. Vârfurile munților sunt amenințate de fulgere cu probabilități de până la 10 ori mai mari. Chiar dacă vă aflați la 100 de metri sub creastă, există încă un mare risc de a fi loviți de fulgere. Chiar și șeile de munte nu sunt sigure în timpul unei furtuni.

2. NU CONTINUAȚI DRUMEȚIA
Cu excepția cazului în care furtuna a început încă și auziți de la distanță că începe să tune, asigurați-vă că nu continuați drumeția în ipoteza că furtuna vă va ocoli. Încercați să găsiți un adăpost sau o furtună adecvată, dacă este posibil, așteptați într-un loc sigur, cum ar fi o cabană de munte sau o mașină.

3. LĂSAȚI SPAȚIUL LIBER
Dacă sunteți prins de o furtună în natură în aer liber, pe câmp sau pe pajiște, găsiți adăpost. Fulgerul alege un loc înălțat, care este figura ta în picioare pe pajiște. Căutați o adâncitură sau un șanț în care să încercați să vă ascundeți. Asigurați-vă că nu vă întindeți pe pământ, ci stați ghemuit cu picioarele și brațele împreună. Picioarele ar trebui să atingă solul cu cea mai mică zonă posibilă.

4. NU CĂUTAȚI ADĂPOST SUB UN COPAC
Furtuna din pădure este foarte periculoasă. Evitați să vă ascundeți sub un copac independent într-o pajiște sau câmp. Ar trebui să vă țineți înălțimea departe de copacii solitari. Vă puteți ascunde în siguranță într-o pădure sau pădure densă sau într-un stand inferior. Chiar și mai adânc în pădure, ești mai sigur decât pe marginea ei. Dacă nu ai timp să te ascunzi, găsește un copac mai mic, la cel puțin 2 metri distanță de trunchiul său. Ține-ți picioarele unite și izolează-le de pământul umed. De exemplu, stați pe un rucsac sau alt material izolant.

5. OPRIȚI TOATE COMPONENTELE ELECTRONICE
Nu utilizați un telefon mobil, radio sau GPS. Mai bine le oprești. Nu este confirmat faptul că un telefon mobil poate atrage fulgerul, dar cu siguranță nu doriți să fiți cel care îl testează. Dacă fulgerul lovește o persoană, rezistența ridicată a pielii umane va face ca aceasta să curgă prin piele și să nu provoace răni interne grave. Cu toate acestea, acest lucru se aplică numai în cazurile în care materialele conductive, cum ar fi un telefon mobil, nu sunt în contact cu pielea. Acestea permit fulgerului să pătrundă în corp și să provoace răni organelor interne.

6. NU VĂ ASCUNDEȚI ÎNTR-O PEȘTERĂ MICĂ
Nu vă ascundeți într-o peșteră mică, deasupra sau alcova înainte de furtună. Deși astfel de adăposturi naturale atrag adesea. Dacă sunt mici, sunt periculoși. Curentul electric poate curge și în interiorul peșterii , un astfel de mediu închis este bine conductiv și puteți fi lovit de curentul de pământ. Peștera este potrivită numai dacă este suficient de mare pentru a vă putea așeza în ea la cel puțin 1 m de perete, în timp ce ar trebui să existe încă un spațiu liber la 3 m înălțime deasupra capului. Și aici, izolează partea corpului de stâncă și pământ cu un material uscat, cum ar fi un rucsac, un sac de dormit sau o haină de cauciuc.

7. NU AVEȚI OBIECTE METALICE DEASUPRA CAPULUI
Nu purtați obiecte metalice care ies dincolo de cap în timpul unei furtuni. De exemplu, o umbrelă, schiuri, cicoare, bețe de metal și altele asemenea. Acestea pot induce un șoc electric și pot servi ca un fulger, așa că aruncați-le în timpul unei furtuni. Alte obiecte metalice mici pe care le aveți în rucsac sau în corp nu afectează atracția blițului. Cu toate acestea, dacă trăsnetul trece și aveți ceva metalic pe corp, acesta vă va înrăutăți corpul. Desigur, acest lucru se aplică și în cazurile în care ați dori să coborâți din stâncă înainte de furtună și ați atinge lanțurile atașate stâncilor, nu vă recomandăm.

8. NU ALERGAȚI ȘI NU MERGEȚI
În timpul unei furtuni în natură, găsiți un adăpost adecvat și asigurați-vă că nu alergați sau mergeți. Se recomandă întreruperea oricărui mers. Dacă alergarea a atras fulgerul. Problema nu constă în viteza de mișcare, ci în lungimea pasului. Pericolul de electrocutare constă în contactul corpului cu două puncte care au potențiale electrice diferite. Aceasta înseamnă că un curent electric trece prin corp de la un membru la altul atunci când o persoană are brațele întinse sau picioarele întinse. Tensiunea de pas poate apărea atunci când trăsnetul lovește la o asemenea distanță de tine încât curenții pământului există încă acolo unde ești.

9. ASCUNDEȚI-VĂ ÎN MAȘINĂ
Mașina vă va proteja în siguranță de fulgere, deoarece acționează ca o cușcă Faraday . Cu toate acestea, chiar și în ea trebuie să respectați anumite reguli. Închideți ferestrele și ușile și nu atingeți nimic din metal în interior. Fulgerul pătrunde în solul vehiculului prin anvelope în pământ.

10. STAȚI DEPARTE DE APĂ ȘI SUPRAFAȚA APEI
O furtună în natură poate fi periculoasă, mai ales pe apă. Nu trebuie să înotați și trebuie să fiți la cel puțin 30 de metri distanță de apă. Apa este un bun conductor de electricitate, așa că evitați o cascadă, izvorul de apă sau un curs de apă. Chiar și pământul puternic îmbibat, bălțile, pietrele umede sunt periculoase. Șocurile se pot răspândi până la 300 de metri pe un teren îmbibat, iar un astfel de șoc electric te poate ucide. 

11. NU PORNIȚI FOCUL
Dacă vă ascundeți de o furtună, de exemplu sub un adăpost, asigurați-vă că porniți un incendiu. Se spune că fulgerele pot atrage și ele. Și mai avem un sfat pentru cei care vor fi loviți de o furtună în natură sau în pădure.

12. LOCURILE RIDICATE SUNT PERICULOASE
Fulgerele în natură caută calea cu cea mai mică rezistență și, prin urmare, lovește locurile cele mai înalte și cele mai conductoare. În timpul unei furtuni, punctele ridicate și proeminente din zonă sunt foarte periculoase și, bineînțeles, nu ar trebui să fii cel mai înalt punct din câmp. Sunt deosebit de periculoase clădirile izolate fără paratrăsnete, stâlpi electrici, copaci singuri, creste montane, vârfuri de deal și altele asemenea. Când mai multe persoane sunt îngropate, distanța dintre oameni ar trebui să fie mai mare de 3 metri.

* NU te lipi niciodată cu tot corpul de pământ; în caz de impact curentul electric îţi va străbate tot corpul cauzând leziuni ale organelor.

Comenteaza