ITP 2018 | Ce se schimbă, de anul acesta, când mergi cu mașina la inspecție

ITP 2018  | Ce se schimbă, de anul acesta, când mergi cu mașina la inspecție

În această lună au intrat în vigoare mai multe modificări la legislația privind inspecțiile tehnice periodice (ITP) ale mașinilor. Din 20 mai, în Codul rutier e trecută sancțiunea suspendării automate a înmatriculării mașinilor care circulă fără ITP.

Din această lună s-au schimbat condițiile în care pot trece mașinile de inspecție și regimul sancționatoriu. Noile reguli prevăd că automobilele mai vechi de 12 ani necesită anual efectuarea inspecţiei tehnice.

De asemenea, la fiecare inspecție tehnică periodică (ITP), mașinile vor trece sau nu de verificare în funcție de gravitatea defectelor pe care le au.

Autovehiculele pot trece de inspecția tehnică cel mult cu defecte minore, iar dacă este vorba de defecte mai grave, acestea trebuie reparate în maximum 30 de zile şi se va reveni

Iată cum sunt clasificate tipurile de defectecte începând cu 20 mai:

Deficiențe minore: sunt acele defecte care n-au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului și alte neconformități minore;
Deficiențe majore: sunt deficienţele susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic și alte neconformități mai importante;
Deficiențe periculoase: defectele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului.

De asemenea, în Codul rutier apare sancțiunea suspendării automate a înmatriculării mașinilor care circulă fără ITP (chestiunea a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr. 14/2017). Așadar, cine va circula fără ITP se va trezi cu o sancțiune în plus (și nouă) - suspendarea înmatriculării, scrie avocatnet.ro.

Până acum, conducerea pe drumurile publice a unui automobil care avea ITP-ul expirat putea aduce sancționarea cu cel puțin nouă și cel mult 20 de puncte-amendă, adică o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Același act normativ prevede aceeași sancțiune pentru circularea cu o mașină a cărei înmatriculare a fost suspendată.

Comenteaza