MT avertizează că unele drumuri ar putea fi închise, în funcţie de cantitatea și durata ninsorii

MT avertizează că unele drumuri ar putea fi închise, în funcţie de cantitatea și durata ninsorii
Ministerul Transporturilor (MT) anunţă, în contextul avertizărilor de ninsori şi viscol valabile până duminică seară, că la nivelul instituţiei a fost constituit Comandamentul de iarnă şi că în situaţii speciale ar putea fi dispusă închiderea unor rute.

Comandamentul de iarnă are, potrivit sursei citate, responsabilitatea de a acționa pentru curățarea, asigurarea fluenței și buna funcționare a infrastructurii feroviare (gări și liniile de cale ferată), aeriene (aeroporturi), maritime și fluviale (porturi, șenale și căi navigabile pe Dunăre și mare).

"Este important să menționăm că îndeplinirea acestei misiuni de intervenție se realizează în condițiile unor intemperii normale de sezon, urmând ca situațiile speciale, determinate de cantitatea și durata ninsorii, să fie tratate special, împreună cu alte măsuri ce țin de siguranța călătorilor, mergând până la închiderea unor rute", se mai arată într-un comunicat de vineri remis MEDIAFAX de MT.

MT precizează că s-au luat măsuri de pregătire la CFR Infrastructură (ce se coordonează cu CFR Marfă și CFR Călători), la Administrația Fluvială a Dunării de Jos - RA Galați (ce intervine pentru asigurarea navigației pe Dunăre) și la cele patru aeroporturi din subordinea Ministerului Transporturilor: Aeroportul "Henri Coandă" și Aeroportul "Aurel Vlaicu" din București, Aeroportul "Mihail Kogălniceanu" din Constanța și Aeroportul "Traian Vuia" din Timișoara.

Potrivit MT, pregătirile pentru Comandamentul de iarnă s-au desfășurat în două etape: septembrie - octombrie 2013, când s-a efectuat evaluarea resurselor și planificarea și noiembrie-decembrie 2013, inspecția la fața locului a utilajelor, materialelor și procedurilor de intervenție.

"Astfel, la CFR Infrastructură au fost inventariate și verificate macazele, starea tehnică a celor 34 de pluguri din dotarea CFR Infrastructură, stocul de panouri parazăpadă care a fost deja montat pentru protejarea căilor ferate expuse și vulnerabile. Vagoanele plug de zăpadă vor interveni în caz de ninsoare, doar dacă grosimea stratului de zăpadă nu depăşeşte un metru, iar zăpada este afânată. În cazurile în care, din cauza depunerilor de zăpadă şi a intensităţii viscolului nu există siguranța că trenul va ajunge în staţia vecină, șeful secţiei de district poate dispune închiderea liniei", mai arată ministerul.

Pentru asigurarea continuității transportului naval, au fost pregătite de intervenție remorcherele de spargere a gheții și au fost încheiate contracte cu societăţi care dispun de nave pentru participarea la intervenţii în caz de nevoie.

Pe cele patru aeroporturi aflate în subordinea MT, au fost luate măsuri pentru asigurarea continuităţii stocurilor de materiale degivrante, materiale consumabile şi piese de schimb, precum şi asigurarea service-ului autorizat pentru echipamentele de deszăpezire-degivrare.

Conducerea executivă a Comandamentului de iarnă din MT este asigurată de secretarul de stat Nicolae Buică, secretarul general adjunct Valentin Trifan și Constantin Aurelian, consilier al ministrului.

Capitala şi zece judeţe din sudul ţării vor fi de vineri, ora 18.00, până duminică la aceeaşi oră, sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol, alte 16 judeţe fiind avertizate cu cod galben, în acelaşi interval.

Codul portocaliu vizează judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Giurgiu, Călaraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, inclusiv Capitala.

Sub cod galben vor fi judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Vaslui, Bacău, Vrancea, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Olt, Argeş, Covasna, Braşov, Sibiu, Hunedoara şi Caraş-Severin.

 

Comenteaza