Ora de iarnă 2021. Când dăm ceasurile înapoi şi cum ne afectează schimbarea orei

Ora de iarnă 2021. Când dăm ceasurile înapoi şi cum ne afectează schimbarea orei

Considerată a fi ora standard, în ziua când vom da ceasul înapoi cu o oră, vom putea dormi mai mult.

Ora de iarnă se aplică în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. În acest an  schimbarea orei se va face în noaptea de 30 spre 31 octombrie, când ora 04:00 devine ora 03:00, astfel că vom putea dormi mai mult. 

Motivul pentru care s-a decis schimbarea orei este pentru ca oamenii să beneficieze de lumina zilei cât mai mult, având în vedere că în această perioadă ziua scade, iar noaptea devine tot mai lungă, însă sistemul a fost adoptat de țările europene și pentru a economisi energie.

Schimbarea orei poate avea repercusiuni asupra psihicului și sănătății oamenilor, fiind nevoie de o perioadă de acomodare.
 
Persoanele care suferă de anxietate şi depresie ar putea simţi un disconfort crescut. De exemplu, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente, deoarece această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.
 
O altă cercetare realizată în 2008, în Suedia, a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu şase procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

Se mai schimbă ora?

Comisia Europeană a decis, în martie 2019, să se renunțe la schimbarea orei. Statele care decideau să menţină permanent ora de vară ar fi urmat să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferau să rămână la ora de iarnă (ora standard) să facă modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

Țările Uniunii Europene erau așteptate să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, însă pandemia de coronavirus a dat peste cap aceste planuri.

Comenteaza