Oregano: 5 beneficii neștiute pentru sănătate

Oregano: 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Oregano este o plantă minunată, atât pentru utilizarea sa terapeutică cât și pentru a fi folosită în bucătărie ca și condiment, după cum este necesar.

1. Oregano contine antioxidanți pentru întărirea sistemului imunitar

Un agent activ al plantei oregano este acidul rozmarinic, care este un antioxidant puternic și care poate întări capacitatea de apărare a sistemului imunitar. Oregano are una din ratele cele mai ridicate de activitate antioxidantă, de exemplu are o putere antioxidantă de 42 de ori mai mare decât cea a merelor. Conform unui studiu medical efectuat recent: "...consumul de plante medicinale [inclusiv oregano] ar putea contribui în mod semnificativ la consumul total de antioxidanți de origine vegetală și poate fi o sursă mai bună de antioxidanți alimentari decât multe alte grupe de alimente precum fructele, fructele de pădure, cerealele și vegetalele."

2. Oregano este antifungic, antibacterian și ar putea distruge inclusiv MRSA

Carvacolul și timolul, două substanțe fitochimice din oregano, sunt factori antimicrobieni puternici. Diverse cercetări medicale efectuate până în prezent au demonstrat că uleiul esențial de oregano poate distruge agenții patogeni transmiși prin alimente precum listeria și superbacteria MRSA (uleiul esențial de oregano este un ingredient foarte recomandat pentru săpunuri și soluții dezinfectante pentru mâini). Conform unuia dintre cercetătorii studiului efectuat asupra MRSA: "Am făcut teste preliminarii și am descoperit că uleiul esențial de oregano distruge MRSA atât în soluție lichidă, cât și sub formă de vapori, iar activitatea sa antimicrobiană nu se reduce dacă uleiul este adăugat în apă fierbinte."

Studiile medicale au demonstrat de asemenea că uleiurile esențiale sunt utile și pentru combaterea anumitor tipuri de candida.

3. Oregano are proprietăți antiinflamatorii

Oregano conține beta-cariofilină (E-BCP), o substanță care inhibă inflamația din organism și care este de asemenea benefică pentru tratarea bolilor precum osteoporoza și arterioscleroza, precum și a sindromului metabolic.

4. Oregano se folosește pentru tratarea bolilor din tractul respirator superior

Oregano are o puternică acțiune antivirală și s-a descoperit că un aerosol care conține uleiuri esențiale aromatice din cinci plante medicinale, inclusiv din oregano, ameliorează în mod semnificativ simptomele în cazul infecțiilor tractului respirator superior.

Dacă suferiți de gripă sau răceală, uleiul de oregano vă poate fi de un real folos. În general, cu cât este mai ridicată concentrația de carvacol, cu atât uleiul va fi mai eficient. Trebuie să aveți în vedere faptul că oregano crește producerea transpirației ca un mod de dezintoxicare, iar ingerarea acestuia poate ajuta corpul să elimine excesul de mucozități din plămâni.

5. Oregano are efecte care combat cancerul

S-a demonstrat că extractul de oregano "produce oprirea creșterii celulelor canceroase și apoptoza (moartea celulară) în funcție de timpul de administrare și dozare în cazul cancerului de colon. O substanță fitochimică din oregano, carnosolul, a fost de asemenea "evaluat datorită proprietăților sale anticancerigene în cazul cancerului de prostată, de sân, de piele, leucemie și cancer de colon, obținându-se rezultate promițătoare."

În tabelul de mai jos, se pot observa 15 boli și afecțiuni care pot beneficia de de pe urma folosirii uleiului esențial de oregano, respectiv:

 

Comenteaza