Raportul experților ONU în domeniul climei, considerat cel mai puternic avertisment lansat vreodată: "Nu ne putem permite să aşteptăm"

Raportul experților ONU în domeniul climei, considerat cel mai puternic avertisment lansat vreodată: "Nu ne putem permite să aşteptăm"

Raportul experţilor ONU în domeniul climei (IPCC), aşteptat luni, va fi cel mai puternic avertisment lansat vreodată cu privire la rolul comportamentului uman în încălzirea globală, a declarat Alok Sharma, care va conduce COP26, conferința pentru climă de la Glasgow în noiembrie.

 

Comportamentul uman accelerează încălzirea globală într-un ritm alarmant", a declarat ministrul britanic într-un interviu acordat ziarului The Observer, ediţia de duminică a cotidianului The Guardian. 

''Nu ne putem permite să aşteptăm doi ani, cinci ani, zece ani", a continuat el, spunând că mai este timp, dar "ne apropiem periculos de mult de momentul în care va fi prea târziu".

Raportul ar fi un semnal de alarmă pentru toţi cei care nu au înţeles încă de ce următorul deceniu trebuie să fie absolut decisiv în ceea ce priveşte acţiunile în domeniul climei, a insistat Alok Sharma. El a adăugat că trebuie să se înțeleagă foarte clar că activitatea umană provoacă schimbări climatice într-un ritm alarmant.

 
''Un eşec al COP26 ar fi catastrofal, nu există alt cuvânt pentru asta'', a spus britanicul, care a amintit că anul trecut a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, iar ultimul deceniu a fost cel mai cald deceniu înregistrat vreodată.

Consecinţele încălzirii globale sunt deja evidente, a continuat el, făcând referire la inundaţiile din Europa şi China, incendiile de pădure și temperaturile record din America de Nord.

''În fiecare zi vom vedea un nou record într-un fel sau altul în întreaga lume'', a adăugat el.

Cu toate acestea, ministrul britanic a apărat planul controversat al Regatului Unit de a permite noi explorări de petrol şi gaze, în ciuda avertismentului Agenţiei Internaţionale pentru Energie din luna mai că ţările ar trebui să renunţe acum la orice nou proiect de petrol şi gaze dacă vor să poată limita încălzirea globală la 1,5°C.
Aceste proiecte vor trebui să respecte angajamentul Marii Britanii de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050, a declarat Sharma, scrie Agerpres.

Criticat de presa britanică pentru că a vizitat 30 de ţări în şapte luni, unele dintre ele fiind plasate de Marea Britanie pe lista roşie pentru situaţia lor sanitară în ceea ce priveşte coronavirusul, Alok Sharma a insistat asupra faptului că întâlnirile faţă în faţă sunt esenţiale şi decisive în astfel de negocieri.

Etichete
Comenteaza