Recomandări pentru șoferii care circulă pe timp de caniculă. E COD PORTOCALIU în Cluj și câteva județe vecine

Recomandări pentru șoferii care circulă pe timp de caniculă. E COD PORTOCALIU în Cluj și câteva județe vecine
| Foto: Dimaberlin - depositphotos.com / Fotografie ilustrativă

Căldura persită la Cluj luni și marți, iar acest aspect este de luat în calcul și pentru șoferii care vor să călătorească, deoarece acest cod portocaliu este valabil și pentru câteva județe vecine/apropiate.

Căldura persistă la Cluj și la început de săptămână. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat COD PORTOCALIU de caniculă în Cluj, valabil luni și marți, 19, respectiv 20 august.

„Valul de căldură va persista pentru a șaptea zi consecutiv în sudul Banatului, nordul și centrul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sudul și centrul Munteniei, nord-estul Moldovei. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general, temperaturile maxime vor fi de 35...38 de grade și minimele de 18...23 de grade (local vor caracteriza o noapte tropicală)”, a transmis ANM.

Șoferii care vor să circule înafara Clujului în intervalul menționat de ANM trebuie să țină cont că acestr cod portocaliu e valabil și pentru județe vecine și/sau aproapiate, precum: Alba, Sălaj, Bihor, Sibiu, Satu Mare.

Recomandări pentru șoferi pe timp de caniculă

Potrivit unei informări, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor deosebit de ridicate, caniculă și disconfort termic accentuat, prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru zona de vest, centru și sud a țării.

Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere:

  • înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale;
  • atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic;
  • evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate;
  • în cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală, cu consecințe negative asupra vigilenței la volan;
  • păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de nevoie; folosiți centura de siguranță și dispozitivele de fixare pentru protejarea pasagerilor;
  • încercați să vă păstrați calmul pe toată durata deplasării și să manifestați respect în trafic, întrucât comportamentul agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări tragice!
Comenteaza