Transformă gătitul din stres în plăcere: trucuri eficiente

Transformă gătitul din stres în plăcere: trucuri eficiente

Gătitul este o activitate peste care nu poţi sări, mai ales dacă îţi doreşti să mănânci sănătos şi să te bucuri de preparate fresh.

Dacă simţi ca gătitul devine un task stresant, care doar îţi încarca programul, stai fără grijă. Există modalităţi prin care acesta poate deveni mai simplu, chiar plăcut.

Iată câteva trucuri eficiente ca să transformi gătitul într-o plăcere:

Încearcă o tigaie de fontă

Gătitul devine floare la ureche când ai ustensilele potrivite la îndemână. O tigaie de fontă te ajută să găteşti rapid, se curăţa uşor şi rezistă excelent în timp. Poţi să foloseşti tigaia de fontă pentru o mulţime de preparate de la omletă şi până la carne, legume sau aluaturi. Optează pentru un model de dimensiuni generoase, ca să pregăteşti o cantitate suficientă de mâncare mai rapid.

În afară de tigaie de fontă, mai poţi achiziţiona şi modele din inox sau ceramică. Tigăile de la Tefal sunt o super alegere dacă îţi doreşti tehnologie de ultimă oră şi durabilitate.

Pregăteşte un meniu săptămânal

Întrebarea „Ce mănânc azi?” poate să devină rapid un factor de stres, mai ales când ai programul încărcat. De aceea, e o idee bună să stabileşti un meniu săptămânal, cu câteva feluri de mâncare pe care să le pregăteşti, fie zi de zi, fie din timp. În acest fel, gătitul va deveni mai uşor, pentru că ştii exact ce anume prepari şi când.

Nu trebuie neapărat să ai un meniu săptămânal perfect aranjat, ci e suficient să notezi mai multe feluri de mâncare pe care vrei să le serveşti în zilele următoare.

Concentrează-te pe alimente de bază

Alimentele de bază te ajută să prepari rapid o mulţime de feluri de mâncare, unde mai pui că au un preţ prietenos. Orezul, cartofii, bulgurul şi cuşcuşul reprezintă surse minunate de carbohidraţi şi garnituri uşor de preparat. Merg de minune cu carne, peste sau legume la grătar, care se prepară şi ele la fel de uşor.

Cu alimente de bază poţi să alcătuieşti diverse meniuri, de la salate şi până la tocănite sau paste cu sosuri diverse.

Caută reţete uşoare

Gătitul devine mai simplu când nu trebuie să petreci ore în şir în bucătărie, iar reţetele uşoare te ajută să atingi acest scop. În prezent, găseşti nenumărate reţete pe internet, de la bloguri şi reviste online şi până la reţete sociale. Multitudinea de reţete se pretează pe toate gusturile şi preferinţele alimentare, de la diete keto şi până la diete vegane sau vegetariene.

Astfel, când nu ştii ce să mănânci şi eşti în căutare de reţete noi, orientează-te către variante simple, gata în 10, 20 sau 30 de minute, cu ingrediente accesibile.

Foloseşte mai multe condimente

O mulţime de reţete simple prind gust bogat cu ajutorul condimentelor potrivite. E o idee bună să adaugi pe lista de cumpărături condimente diverse, pe care să le foloseşti pentru carne, paste, salate sau chiar garnituri. În acest fel, chiar şi cele mai banale reţete pot deveni pline de gust şi aroma. În plus, condimentele au preţuri accesibile, ce pornesc de la câţiva lei.

Testează un air-fryer

Friteuza cu aer cald reduce semnificativ timpul de gătire al alimentelor, iar avantajul suprem e că te ajută să găteşti mai sănătos. Cu o cantitate mică de ulei sau chiar fără ulei, poţi să prepari fripturi, pui crispy, cartofi prăjiţi, chipsuri de legume sau aripioare crocante. Air-fryerul este uşor de folosit, se instalează rapid în bucătărie şi transformă gătitul într-o joacă.

Pregăteşte mese în avans

Dacă nu mai vrei să petreci zilnic timp în bucătărie, încearcă să îţi pregăteşti mesele în avans pentru câteva zile. O mulţime de reţete se pretează pentru acest lucru, de la carne la grătar sau la cuptor cu diverse garnituri şi până la paste, salate, terciuri de ovăz sau sandwichuri. Tot ce trebuie să faci este să alegi o zi în care să găteşti câteva feluri de mâncare în cantităţi ceva mai mari. Mai apoi, le porţionezi şi le aşezi în casolete, pe care le pui la frigider.

Meal prep sau pregătirea meselor în avans te scuteşte de gătit pentru câteva zile, ceea ce înseamnă mai mult timp pentru tine.

Găteşte la multicooker

Un multicooker pregăteşte rapid o mulţime de mâncăruri, de la tocănite şi până la deserturi, supe sau carne la aburi. Unele reţete sunt atât de simple, încât tot ce trebuie să faci este să pui ingredientele în multicooker şi să îl porneşti. Te va ajuta să economiseşti timp, dar şi să prepari reţete delicioase.

În afară de multicooker, mai poţi alege o oală sub presiune de la Tefal, care e numai bună pentru supe, ciorbe, tocănițe sau fripturi gatite lent.

Ia-ţi inspiraţia din trucurile de mai sus ca să găteşti uşor, cu spor şi să economiseşti timp preţios.

Comenteaza