Weekend fierbinte la Cluj: COD PORTOCALIU de CANICULĂ cu temperaturi spre 40 de grade/ Ce ne sfătuiesc medicii
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 11:11
- Utile
- Ascultă știrea

Întreaga țară se află sub atenționare de caniculă și disconfort termic, iar în astfel de perioade medicii recomandă o mai mare atenție în ceea ce privește hidratarea și alimentația.
Meteorologii au emis mai multe atenționări de caniculă și disconfort termic ridicat pentru acest weekend.
În perioada 4 iulie, ora 10 – 5 iulie, ora 10, va fi în vigoare o atenționare COD PORTOCALIU care vizează și județul Cluj. Astfel, potrivit ANM, în Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea vestică a Munteniei valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă, disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra între 37 și 40 de grade, iar în Oltenia, sudul Banatului și local în Muntenia minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.
Pentru același interval, meteorologii au emis și o atenționare Cod Galben, care vizează partea de est a țării.
"Vineri, canicula și disconfortul termic ridicat se vor extinde în toate regiunile. În Moldova, Dobrogea, jumătatea estică a Munteniei și estul Transilvaniei temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Minimele termice se vor situa în general între 16 și 21 de grade", au precizat specialiștii ANM.
Recomandările specialiștilor pe timp de caniculă
Pentru a nu apărea situații de urgență din cauza caniculei specialiștii din Sănătate au câteva recomandări:
1. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spatii publice);
2. Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00 - 18.00;
3. Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălirii și ochelari de soare;
4. Beți l,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc. mușețel, urzici);
5. Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorici mică;
6. Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
7. Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
8. Nu consumați alcool - vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;
9. Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesând-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie;
10. Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme.
Ce mâncăm și ce bem pe timp de caniculă/ De ce trebuie evitat alcoolul în zilele fierbinți
Iată câteva detalii legate de alimentație pe timp de caniculă:
Alimentele ideale în perioadele cu temperaturi ridicate sunt fructele și legumele proaspete, deoarece au un conținut mare de apă. Acestea sunt recomandate de nutriționiști și pentru faptul că ajută organismul să își refacă nu doar stocul de lichide, ci și cel de nutrienți esențiali, surse de vitamine și minerale. O alegere bună sunt salatele. Cu cât frunzele sunt mai închise la culoare, cu atât conținutul de apă este mai ridicat.
Pe de altă parte, evitați să consumați carne bogată în grăsimi animale, preparată la grătar sau prăjită în ulei, dar și glucidele deoarece este dificil de digerat. De asemenea, în zilele fierbinți încercați să renunțați la bomboane, prăjituri și produse de patiserie.
Care sunt cele mai bune băuturi pentru a vă menține hidratat
Specialiștii atrag atenția că în perioadele de caniculă trebuie evitate pe băuturile alcoolice și asta pentru faptul că deshidratează organismul. Totuși, dacă chiar nu puteți renunța la alcool, beți un pahar de apă după fiecare pahar de vin consumat.
Dar ce să bem? Sigur, puteți bea un pahar de apă – dar apa simplă nu este cea mai hidratantă băutură. Cercetătorii au descoperit că, în timp ce apa – atât cea plată, cât și cea gazoasă – face o treabă destul de bună în ceea ce privește hidratarea rapidă a organismului, băuturile cu puțin zahăr, grăsimi sau proteine fac o treabă și mai bună pentru a ne menține hidratați pentru mai mult timp.
Motivul are de-a face cu modul în care corpul nostru răspunde la băuturi. Cu cât beți mai mult, cu atât mai repede băutura se golește din stomac și este absorbită în fluxul sanguin, unde poate dilua fluidele din organism și vă poate hidrata.
Celălalt factor care afectează cât de bine hidratează o băutură se referă la compoziția nutritivă a băuturii. De exemplu, s-a constatat că laptele este chiar mai hidratant decât apa simplă, deoarece conține zahărul lactoză, o parte din proteine și o parte din grăsimi, toate acestea ajutând la încetinirea golirii lichidelor din stomac și la menținerea hidratării pe o perioadă mai lungă de timp. Laptele conține, de asemenea, sodiu, care acționează ca un burete și reține apa din organism, ceea ce duce la producerea unei cantități mai mici de urină.