Foto 6 turiști au murit după scufundarea submarinului Sindbad în stațiunea Hurghada din Egipt

6 turiști au murit după scufundarea submarinului Sindbad în stațiunea Hurghada din Egipt
sursa - https://www.tripadvisor.com/
6 turiști au murit după scufundarea submarinului Sindbad în largul stațiunii Hurghada din Egipt
6 turiști au murit după scufundarea submarinului Sindbad în largul stațiunii Hurghada din Egipt
6 turiști au murit după scufundarea submarinului Sindbad în largul stațiunii Hurghada din Egipt
6 turiști au murit după scufundarea submarinului Sindbad în largul stațiunii Hurghada din Egipt

O excursie subacvatică cu submarinul Sindbad destinată explorării vieții marine din jurul coralilor Mării Roșii, în stațiunea Hurghada, s-a transformat într-o tragedie. 

O tragedie a avut loc într-o destinație de vacanță îndrăgită de clujeni: Hurghada, Egipt. Un submarin cu turişti ruşi s-a scufundat. Primele mărturii ridică semne de întrebare cu privire la respectarea măsurilor de siguranță. Supraviețuitorii susțin că trapele vasului erau deschise în momentul în care a început să se scufunde, iar turiștii aflați la bord nu au fost avertizați la timp, scrie Daily Mail.

Autoritățile egiptene au confirmat că șase persoane și-au pierdut viața, iar alte nouă au fost rănite în accident. 39 de pasageri au fost salvați, însă printre victime se numără și doi copii. Direcţia de Securitate a Mării Roşii a primit un raport privind scufundarea submarinului turistic, care ar fi avut loc în apropierea portului, în faţa portului de agrement al unui „hotel celebru” care nu a fost numit în presa locală.

Excursia cu submarinul Sindbad fusese criticată anterior de turiști, care au avertizat pe platforme precum Tripadvisor asupra unor posibile deficiențe tehnice și a lipsei măsurilor de siguranță. Înainte de această ultimă călătorie, turiştii s-au plâns că submarinul este în stare groaznică, cu hublouri şi geamuri crăpate, că vestele de salvare sunt deteriorate, iar ghizii nu le-au expicat pasagerilor cum să le folosească în caz de urgență.

Deşi platforma Tripadvisor conţine mii de comentarii pozitive cu privire la experienţa avută pe submarinul Sindbad, sunt şi persoane care spun că au fost îndemnate de operatori chiar cu insistenţă să facă un review pozitiv, sau altele care spun că în ce priveşte siguranţa nu s-au simţit suficient de ocrotiţi sau informaţi de personal, aceştia fiind mai degrabă preocupaţi să adune bacşişuri pe parcursul excursiei care ca timp era adesea redusă la jumătate din promisiunea iniţială la plată şi rezervare. 

"Îmi asum toată vina pentru că am avut încredere într-o înșelătorie, dar, sincer, exact așa s-a simțit acest tur. Încă nu pot să înțeleg cum cineva poate să-ți ia cu bună știință banii și să-ți rişte siguranța. Vremea a fost destul de vântoasă, dar turoperatorul a promis condiții mult mai bune la fundul recifului. S-a dovedit a fi exact opusul - vizibilitate teribilă, fără corali la vedere și snorkeling turbulent...", a scris pe Tripadvisor Eugenia M. în urmă cu o lună, despre experienţa cu submarinul Sindbad.

Sindbad organiza excursii turistice în zona Hurghada de mai mulţi ani. Compania respectivă spune că deţine două dintre cele doar „14 submarine reale de agrement” din lume. Compania mai spune că permite turiştilor să călătorească până la 25 de metri adâncime în mare pentru a explora „500 de metri de recif de corali şi populaţia sa marină”. Site-ul web al Sindbad Submarines precizează că are 44 de locuri pentru pasageri, două locuri pentru piloţi şi „o fereastră de vizionare rotundă de dimensiuni considerabile pentru fiecare pasager”.

Acesta nu este primul incident în care sunt implicate ambarcaţiuni turistice în Hurghada, menţionează BBC. În noiembrie, o ambarcaţiune turistică numită Sea Story s-a scufundat, bilanţul fiind de 11 morţi şi dispăruţi - inclusiv un cuplu britanic - şi 35 de supravieţuitori. La momentul respectiv, autorităţile egiptene au atribuit dezastrul unui val uriaş de până la 4 metri, dar BBC a vorbit cu supravieţuitorii care au declarat că au existat probleme de siguranţă. Anchetatorii britanici au declarat luna trecută că, în ultimii cinci ani, în zonă au avut loc 16 incidente în care au fost implicate nave, dintre care unele s-au soldat cu decese, a informat stirileprotv.ro.

Comenteaza