A început cearta pe banii judeţului

A început cearta pe banii judeţului
Spitalul Regional de Urgenţă, crearea unor parcuri industriale şi realizarea unui drum de mare viteză care să ne lege orşaul de autostradă sunt principalele priorităţi pe care ar trebui concentrat bugetul Consiliului Judeţean, consideră reprezentanţii PDL.

Mai mult de 55% din bugetul administraţiei judeţene ar trebui să meargă pe componenta de dezvoltare, au atras atenţia consilierii PDL. Aceştia au explicat că bugetul prevăzut pentru anul 2012 era destinat, în proporţie de 55,4%, pentru dezvoltare. Concret, suma de 257 de milione de lei viza proiecte de investiţii, în timp ce numai 206,8 milioane de lei era destinată cheltuielilor de funcţionalitate. PDL-iştii au reproşat executivului că până la acest moment nu u fost invitaţi la o dezbatere pe buget, ceea ce nu înseamnă, însă, că nu vor avea propriile propuneri de finanţare pentru anul 2013.

În privinţa adoptării bugetului din 2013, executivul Consiliului Judeţean păstrează o totală secretomanie, au avertizat consilierii PDL. "N-am fost chemaţi la absolut nici o întâlnire pe tema bugetului iar acest lucru mi se pare cel puţin suspect. Discutăm de bugetul public al Consiliului Judeţean, prin urmare executivul ar trebui să dea dovadă de transparenţă şi nu să-l închidă în familia USL. Ar trebui să se realizeze dezbateri, la care să participe toate partidele dar şi reprezentanţii societăţii civile", a comentat liderul consilierilor PDL, Alexandru Coroian.

Acesta a atras atenţia că reprezentanţii PDL nu vor vota decât un buget axat, în mare, pe componenta de dezvoltare. "Ca şi în anii trecuţi, sperăm ca bugetul de dezvoltare să fie mai mare decât cel de funcţionare. De altfel, noi avem şi propuneri concrete pentru susţinerea unor proiecte de investiţie, ideea este ca aceste cheltuieli de dezvoltare să nu scadă sub 250 de milioane de lei", a comentat Coroian. Primul proiect promovat de PDL este Spitalul Regional de Urgenţă.

"Pentru acest obiectiv trebuie să avem alocată suma de 21 de milioane de lei. Din această sumă, un milion de lei sunt pentru reactualizarea documentaţiei tehnice, iar 20 de milioane pentru începerea efectivă a lucrărilor. Fie că alegem să mergem pe un parteneriat public- privat sau pe varianta concesiunii, fie că alegem să construim pe cont propriu, cu un buget multi-anual, se impune ca în anul 2013 să avem această sumă asigurată pentru a putea demara lucrările", a explicat Coroian. Conform vechiului studiu de fezabilitate, investiţia spitalului regional de urgenţă era estimată la circa 160-180 de milione de euro. În cazul în care s-ar ajunge la conluizia că administraţia judeţeană poate construi acest obiectiv pe cont propriu, în baza unui buget multi-anual, care se poate întinde pe 10 ani, atunci administraţia judeţeană ar avea nevoie anul de cei circa 20 de milione de lei, a apreciat reprezentantul PDL. O altă investiţie propusă de PDL se referă la drumurile judeţene. "Propunem suma de 40 de milioane de lei pentru finalizarea modernizării pe cel puţin 100 de km de drumuri judeţene", a spus Coroianu. Tot la capitolul drumuri, Consiliul Judeţean ar trebui să se implice şi să sprijine demersul Primăriei Cluj-Napoca, care are prevăzut în proiectul noul plan urbanistic general un drum de mare viteză, care să lege municipiul de Autostrada Transilvania. "Municipiul alocă finanţarea pentru documentaţia tehnică ce vizează acest drum, ca atare, având în vedere că traseul porneşte din zona Cora şi ajunge pe teritoriul comunei Floreşti, ar trebui să contribuim şi noi cu o sumă de 8 milione de lei, pentru că nu cred că administraţia din Floreşti îşi permite o astfel de cheltuială", a spus Coroian.

Lucrările la noua pistă a aeroportului trebuie finalizate, iar CJ are sarcina de a asigura cheltuielile de expropriere, atât pentru zona de securitate din jurul pistei cât şi pentru zona de deviere a Someşului. În total, anul acesta, numai pentru exproprieri ar trebui alocată suma de 70 de milioane de lei. Pentru lucrările de investiţie din cadrul spitalelor clujene, aflate în administrarea CJ, se impune un buget de minim 12 milioane de lei, iar pentru extinderea parcurilor industriale (Tetarom I şi Tetarom II), se impune un buget de 6 milioane de lei. La acest capitol, executivul ar trebui să găsească soluţii pentru a realiza noi parcuri industriale, în zona Dej şi Câmpia Turzii. Coroianu a atras atenţia că pentru Câmpia Turzii există deja un parteneriat cu Primăria Luna, care are interes să ofere peste 40 de hectare, astfel încât CJ să poată realiza un nou Tetarom care să asigure locuri de muncă în zonă.

Un alt consilier judeţean al PDL, Morar Andreea, a explicat că pentru zona Turda - Câmpia Turzii se impune realizarea unui proiect integrat pentru dezvoltarea turismului. "Un circuit în care să fie implicate toate obiectivele turistice din zonă, acesta ar trebui să fie obiectivul susţinut în baza unei asocieri cu primăriile", a spus Andreea Morar. Ea a propus alocarea sumei de 100.000 de lei, pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate pe tema aceasta.


Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, afirmă că va fi cât se poate de atent la propunerile PDL, dar că nu a venit încă momentul ca bugetul să fie discutat cu liderii politici. "Constituirea bugetului este o atribuţie a preşedintelui Consiliului Judeţean. Deocamdată avem dezbatere cu regiile şi cu societăţile subordonate. După ce terminăm cu ele, vom avea discuţii şi cu partidele", a spus Uioreanu. Vicepreşedintele Ioan Oleleu a arătat că repezentanţii PDL aveau posibilitatea să consulte coordonatele bugetului pe de pe site-ul instituţiei. "În acest moment pentru noi este foarte important să identificăm cu ce situaţie se confuntă fiecare instituţie pe care o are Consiliul Judeţean în subordine. Desigur, după ce încheiem dezbaterea cu regiile şi societăţile noastre, vom putea analiza, punctual, bugetul, împreună cu reprezentanţii partidelor", a precizat Oleleu.

Comenteaza