Bumerangul Mănăştur Sud: Boc, acuzat că închide ochii la probleme clujenilor

Bumerangul Mănăştur Sud: Boc, acuzat că închide ochii la probleme clujenilor
Clujenii au condamnat faptul că edilul de Cluj evită să rezolve probleme de trafic generate de dezvoltările imobiare din zona Mănăştur Sud – Câmpului. Problemele de trafic din această zonă pot fi rezolvate doar dacă primăria doreşte să pună în operă propunerile din noul Plan Urbanistic General, susţine şeful de proiect, arhitectul Adrina Borda

Administraţia a permis construirea fără nicio concepţie în zona Mănăştur Sud, astfel că, în ceea ce priveşte traficul, singurele soluţii care mai pot fi puse în practică sunt „nişte trasee pentru scurgerea maşinilor". Echipa care lucrează la noul Plan Urbanistic General susţine că a gândit astfel de rute şi că oamenii care locuiesc în ansalblurile de blocuri din respectiva zonă le-au înţeles. Şeful de proiect spune însă că primăria este cea care trebuie să uzeze de arma dezbaterilor publice pentru a implementa respectivele soluţii care să îmbunătăţească calitatea vieţii clujenilor plătitori de taxe şi impozite locale.

În jur de 500 de clujeni trebuie să circule pe o alee din Mănăştur, fără trotuare şi plină de gropi şi maşini parcare până să acceseze arteră principală care să-i racordeze la traficul din oraş. Este vorba despre locatarii ansamblurilor de pe Edgar Qunet şi Basarabiei din zona Mănăştur Sud. Aceştia au mai semnalat situaţia ingrată în care se găsesc încă de anul trecut când au cerut primăriei să preia în domeniul public artera Edgar Quinet care în teren nu are totuare şi este parţial betonată. Au fost, însă, trimişi înapoi la investitorul care a iniţiat construcţiile, Mănăştur Holding, ca să-l lămurească să cedeze respectiva stradă municipalităţii, cu îndeplinirea condiţiilor legale.

La final de martie, printr-un nou memoriu adresat primăriei, un clujean cere să nu mai elibereze autorizaţii de construire în zonă pentru beneficiarii care nu au rezolvate probleme legate de accese. Clujeanul atrage atenţia că toţi pietonii şi maşinile din zonă trebuie să circule pe două alei, Bâlea şi Negoiu, cărora li se zice impropiu străzi. Mai mult, el condamnă faptul că primăria nu face nimic ca să descongestioneze sau să îmbunătăţească traficul din zonă, o soluţie indicată fiind deschiderea accesului de pe Edgar Quinet via R. Gyr - L. Da Vinci - M. Zsigmond sau de capacitare la două benzi a arterei Bâlea, aşa cum prevede noul Plan Urbanistic General. Cetăţenul condamnă administraţia şi pe edilul Emil Boc că închide ochii la probleme reale ale oamenilor deoarece în zona Câmpului există străzi private locuite de lideri importanţi PDL, un exemplu dat fiind al fostului vicepriamar Adrian Popa.

Şeful de proiect al noului PUG, arhitectul Adrian Borda spune că solicitările cetăţenilor din zona Mănăştur Sud nu sunt întămplătoare. "În teren este o dezordine urbanistică inexplicabilă. S-a construit fără nicio concepţie. Oamenii au înţeles ceea ce am propus noi, nişte trasee pentru scurs maşinile. Din păcare noi nu le putem pune în practică. Trebuie ca cineva să se ocupe, adică primăria. Se poate face ceva, dar e nevoie ca să strângi toţi oamenii din zonă şi convinşi că trebuie să se revină la o normalitate. Primăria trebuie să facă nişte dezbateri publice şi să-i lămurească pe cetăţeni că trebuie să-şi retragă garduri. Înainte de toate, însă, trebuie să ai un plan de corectare a anormalităţilor produse în teren. Noi, în noul PUD, ne-au uitat la ceea ce se întâmplă acolo şi ne-a străduit să găsim o formulă ca să se mai repare ce se mai poate repara în această zonă. Prin trasee colectoare pentru trafic, profile transversale şi servituţi de utilitate publică", a menţionat Borda.

Primarul Emil Boc şi consilierul Adrian Popa nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri. De asemenea, Biroul Mass media al primăria nu a formulat un răspuns oficial la problemele semnalate de cetăţeni.

Boc a dat liber la blocuri în pădurea Făget

Administraţia locală a fost cea care în 2007 (tot în mandatul primarul Emil Boc) a aprobat documentaţia de urbanism a Mănăştur Holding şi a permis investitorilor să construiască în pădurea Făget, fără măcar să îi oblige să pună mai întâi la punct infrastructura. Planul Urbanistic Zonal pentru Mănăştur Holding a fost aprobat printr-o hotărâre de Consiliu Local în ianuarie 2007. Terenul a fost însă vândut pe bucăţi de beneficiarul documentaţiei către alţi investitori, care la rândul lor au construit ansambluri imobiliare acum deservite de artere private ca Edgar Quinet sau Dimitrie Gusti. În 2010, când Boc nu mai era primar, administraţia a dat piept cu problema străzilor private şi a adoptat, la presiunea cetăţenilor, o hotărâre de Consiul Local privind trecerea terenurilor proprietate privată cu destinaţia de drum în proprietarea municipiului. În fapt, până în prezent, primăria nu a preluat nicio stradă privată pentru că acestea nu respectau condiţiile impuse.

 

Etichete
Comenteaza