Cine vrea Peninsula?

Cine vrea Peninsula?
Organizatorii festivalului decid în septembrie dacă următoarea ediţie a acestuia va avea loc la Cluj sau se întoarce la Târgu-Mureş. Bilanţul primei ediţii de pe Valea Gârbăului va fi trasat în toamnă.

După încheierea primei ediţii de Cluj a Peninsula, transbordată de la Târgu-Mureş, Gheorghe Florea, primarul municipiului unde s-a născut festivalul, îi cheamă înapoi pe organizatorii manifestării.

Edilul din Târgu-Mureş a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că are o nouă locaţie pentru organizarea festivalului. Conform presei locale, primarul i-a invitat pe responsabilii de proiect să ia în calcul ca în 2014 Peninsula să revină la Târgu-Mureş. Deocamdată, organizatorii sunt încă la stadiul de analiză a primei ediţii de la Cluj, abia încheiate la final de iulie, aşa că evită să dea un verdict privind locaţia pentru 2014. „Evaluarea după a XI-a ediţie nu s-a încheiat. Încă nu am primit cercetarea socio-demografică pe baza căreia noi elaborăm strategia pentru următoarea ediţie. Vom trage linie în septembrie, după care vom şti cum abordăm organizarea ediţiei de anul viitor", a spus, pentru ZIUA de CLUJ, directorul festivalului, Bodor Laszlo.

Clujul a găzduit în acest an pentru prima oară o ediţie a Peninsula, după ce vreme de 10 ani festivalul a fost organizat la Târgu-Mureş. Costurile ridicate necesarea organizării pe platforma de pe malul Mureşului au fost invocate ca principal motiv pentru migrarea către Cluj. Pe de altă parte, oraşul de pe Someş are o altă piedică pentru Peninsula, tot la capitolul infrastructură: municipalitatea de aici nu are, deocamdată, certitudinea că poate pune la dispoziţia organizatorilor un teren, având în vedere că suprafaţa utilizată în acest an (de pe Valea Gârbăului) este revendicată de comuna Floreşti şi parţial aflată în posesia Ministerului Apărării.

Prima ediţie de la Cluj nu a fost lipsită de surprize neplăcute: cinci trupe de cap de afiş (printre care Kaiser Chiefs) au căzut de pe lista de participare cu puţin timp înainte de debutul ediţiei cu numărul XI, deşi fuseseră oficial anunţate. „Noi considerăm că am avut alte capete de afiş. Retragerea trupelor este o chestiune care ţine de orice festival, nu are legătură cu locaţia, astfel de evenimente se pot întâmpla oriunde. Am avut probleme de acest gen şi la Mureş", a menţionat Bodor Laszlo.

Organizatorii festivalului au anunţat că prima ediţie de Cluj, care a înglobat 140 de concerte pe patru scene şi pe locaţiile alternative, a avut 60.000 de vizitatori. Peninsula (Felsziget) a debutat în 2003 la Târgu-Mureş, având ca organizatori şi ca finanţatori o parte dintre cei ai festivalului Sziget din Ungaria.

Peninsula este finanţat de compania Sziget Management SRL, bugetul manifestării ridicându-se în mod obişnuit la peste un milion de euro anual. Festivalul a gazduit în fiecare an trupe muzicale care abordează stiluri diferite: rock, pop, electro, hip-hop, blues, jazz.

 

Comenteaza