În sfârşit se deschid ofertele pentru terminarea centrului ecologic de deşeuri al Clujului

În sfârşit se deschid ofertele pentru terminarea centrului ecologic de deşeuri al Clujului
Proiectul este oprit de aproape doi ani şi consiliul judeţean caută acum un nou constructor.

Pornit în 2011 şi nefinalizat nici după cinci ani, proiectul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) a fost scos din nou la licitaţie de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, la sfârşitul lunii ianuarie 2016.

Ofertele vor fi deschise în data de 26 mai deşi termenul iniţial anunţat de CJ Cluj pentru deschiderea ofertelor era data de 22 martie anul curent. Surse din CJ Cluj spun că firmele interesate au cerut mai multe clarificări din partea beneficiarului şi a fost nevoie de această amânare. Potrivit aceloraşi surse au fost mai multe firme interesate de această lucrare, unele companii făcând foraje în teren şi analize de laborator ale solului.

Obiectul contractului constă în proiectarea şi execuţia celulei de depozitare şi a zonei administrative aferente CMID; finalizarea lucrărilor începute şi rămase de executat aferente proiectului de consolidare a zonei afectate de alunecări de teren la km 0+720 la CMID; elaborarea documentaţiilor necesare pentru lucrările de remediere ce se impun şi pentru cele necesare operării şi funcţionării instalaţiilor de sortare şi tratare a deşeurilor; remedierea, continuarea şi terminarea lucrărilor aferente zonei tehnice compuse din staţia de tratare mecano-biologică şi staţia de sortare; continuarea şi terminarea lucrărilor aferente drumului de acces la CMID.

Perioada de execuţie a lucrărilor şi de îndeplinire a contractului este de 18 luni, perioada de notificare a defecţiunilor fiind de 60 luni de la terminarea lucrărilor. Contractul de lucrări vizând proiectarea şi execuţia CMID, a cărui valoare estimată este de 123 de milioane de lei.

Proiectul CMID a primit acceptul Ministerului Fondurilor Europene şi Comisiei Europene să fie finanţat în continuare din fonduri europene şi după 31 decembrie 2015, chiar dacă a făcut parte dintr-o alocare aferentă exerciţiului financiar 2007-2013.

Contractul de execuţie cu vechea asociere condusă iniţial de firma Confort Timişoara, care a intrat în insolvenţă, iar apoi de firma italiană Atzwanger, a fost reziliat de CJ Cluj în 2014, pe motiv că o mare parte a lucrărilor la celula de depozitare a deşeurilor sunt neconforme şi trebuie refăcute. În februarie 2013, asocierea care câştigase licitaţia a subcontractat lucrarea către o altă asociere de firme condusă de Napoca Construcţii, avându-l ca patron pe controversatul om de afaceri Ioan Bene, condamnat recent în primă instanţă la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare pentru corupţie în dosarul fostului preşedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu.

Pe masa procurorilor DNA şi ai DLAF a ajuns şi o plângere penală legată de acest proiect, în ianuarie 2015.

 

 

 

 

Comenteaza