Scandal la Consiliul Local. Cetăţenii cu impozite majorate au venit să ceară socoteală FOTO
- Scris de Ionel Lespuc
- 20 Dec 2016, 17:25
- Administraţie
- Ascultă știrea
Câteva zeci de clujeni au venit marţi la CL pentru a asista ori a lua cuvântul în sedinţa în care urma să li se impună un impozit majorat cu 500%, la plafonul maxim din Codul Fiscal. În timpul discuţiilor, unii dintre cei prezenţi au vociferat, determinându-l pe primarul Emil Boc să ceară linişte şi respect pentru aleşii locali.
Clujenii nemultumiţi au cerut să nu le fie majorate impozitele, prezentând fiecare situaţia sa particulară. Unii au cerut ca primăria să achite toate costurile de refaţadizare, alţii, ca prevederile Codului Fiscal să nu se aplice. De cea mai multa simpatie din partea asistentei s-au bucurat pensionarii, care au subliniat ca nu au suficiente venituri pentru a renova cladiri monument-istoric.
"Bugetul Clujului nu este nelimitat. În 2016, primăria a investit 4 milioane de euro pentru renovarea a şase clădiri din centru. Sunt cele mai periculoase dintre acestea, care prezintă risc imediat pentru trecători. Încă nouă imobile sunt analizate pentru a fi renovate în 2017.
Nu putem aloca toţi banii clujenilor în renovarea clădirilor din centru. Pe de altă parte, noi trebuie să aplicăm legea. Altfel, ne facem vinovaţi de prejudicierea bugetului municipiului şi dacă vine Curtea de Conturi ar putea să ne găsească vinovaţi că nu aplicăm legea", a spus Boc.
Potrivit primarului, 56 de imobile au obţinut autorizaţii de construire, iar alte 47 au fost reabilitate deja. În schimb, proprietarii a peste 50 de clădiri au fost somaţi şi vor trebui să plătească impozit majorat drastic.
Proprietarii care au obţinut autorizaţia de construire şi au anunţat primăria şi Inspectoratul de Stat în Construcţii că au început lucrările până la 30 noiembrie au scăpat de impozitul majorat.
Dintre cei care au fost amenintati cu supra-impozitarea, au scapat doar cateva apartamente de pe strada Eroilor in cazul carora Primaria nu a putut dovedi ca a trimis somatii.
La şedinţă a participat şi Szabolcs Guttmann, preşedintele Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. El a cerut ca lucrările la clădirile istorice să fie monitorizate de specialişti, pentru a fi de calitate.
"Nimeni nu monitorizează lucrările care se fac la case cu sute de ani vechime. Ar trebui să aibă primăria un contract pentru intervenţii de urgentă de calitate. Sunt situaţii diferite la două clădiri vecine. Una e renovată de o firmă specializată, alta, de un meşter.
Fără monitorizare se poate obţine un contraefect. Trebuie să existe un aviz ca materialele să fie adecvate. Legea spune că unele clădiri se pot face fără autorizaţie de construire şi se poate întâmpla ca beneficiarii să nu ştie ce să facă", a spus Guttmann.
Replica a venit de la viceprimarul Dan Tarcea, şeful şedinţei CL. "Se face monitorizare pentru clădirile fără autorizaţie de construire. Daca anul viitor puşcă zugrăveala, proprietarii vor fi somaţi şi vor plăti impozit majorat. Procesul de monitorizare este continuu", a spus Tarcea. La vot, grupul PNL - UDMR a votat pentru, iar grupul PSD - ALDE - UNPR s-a opus sau s-a abţinut.
Primăria clujeană a trimis peste 3.000 de somaţii proprietarilor de imobile care necesită lucrări de refaţadizare. "Potrivit noului Cod Fiscal, în anul 2017 municipalitatea va impozita cu 500% clădirile neîngrijite din centrul istoric, la care proprietarii nu au început demersurile legale pentru refațadizare până la data de 30 noiembrie 2016, conform somațiilor transmise pe parcursul anului", se arată într-un comunicat remis presei, în octombrie.
Municipalitatea a început deja procesul de refaţadizare a unor clădiri din centrul oraşului pe banii săi, pe care urmează apoi să îi recupereze de la proprietari. Primul pachet de clădiri reabilitate se află pe străzile Horea şi Samuil Micu, respectiv în Piaţa Avram Iancu. Alte 30 de clădiri ar urma să fie modernizate de către primărie într-o a doua etapă.
În 2013, administraţia locală a pus la punct procedura de refaţadizare a clădirilor din centrul istoric al oraşului. Atunci, autorităţile anunţau că vor suporta 20% din costul lucrărilor, iar restul de 80% va fi acordat cu titlu de împrumut proprietarilor care nu au bani pentru modernizare, oamenii fiind obligaţi să returneze banii în 10 ani. Dintre cei somaţi, mai puţin de 10% au demarat lucrările de refaţadizare.
"Dvs aţi făcut şcoala de drept sau de horticultură?"
Un episod tensionat a avut loc la dezbaterea privind majorarea impozitului pentru proprietarii clădirii de pe str. Iuliu Maniu 40. Proprietarii au fost reprezentaţi de avocatul Sorana Mureşan, care a ameninţat primăria cu procese. Mureşan a spus că locuitorii au fost notificaţi cu întârziere, iar primarul a intervenit şi a subliniat că notificările au fost refuzate de proprietari şi că, în cele din urmă, au fost lipite pe uşi.
Avocatul şi primarul au început să vorbească în contradictoriu şi în acelaşi timp, iar Boc s-a enervat. "Dvs aţi făcut şcoala de drept sau de horticultură?" şi "Înţelegeţi româneşte sau să spun în germană ori engleză?", au fost două dintre reacţiile lui Boc.
Consilier local supra-impozitat
Chiar si un consilier local a fost afectat de majorarea impozitelor. Este vorba despre Adrian Muresan, de la ALDE. Acesta s-a plans ca nu a primit nicio somatie din partea Primariei si a sustinut ca Politia Locala a indus cetatenii in eroare. Primarul Emil Boc i-a raspuns: "Sunt surprins si mahnit ca tocmai dvs., care ati participat la sedintele de Consiliu Local, veniti astazi si va comportati de parca tocmai ati aflat despre aceste lucruri".