Un grup de activişti cere Primăriei din Cluj-Napoca să fie mai transparentă în dezbaterile privind bugetul local

Un grup de activişti cere Primăriei din Cluj-Napoca să fie mai transparentă în dezbaterile privind bugetul local
Grupul pentru Acţiune Socială (GAS) cere Primăriei din Cluj-Napoca să fie mai transparentă în ce priveşte consultările cu privire la bugetul local. Cea mai recentă astfel de consultare a avut loc azi.

 

GAS i-a înmânat astăzi primarului interimar Radu Moisin un  document în cinci puncte, care include solicitarea ca pe site-ul instituţiei să fie publicate notele de fundamentare şi studiile de impact pentru bugetul din acest an, "pentru a urmări raționamentele care stau la baza politicilor publice pe diferite domenii de activitate".

GAS mai cere redactarea unui newsletter cu adrese ale cetățenilor care își manifestă interesul de a participa atât la deciziile pe tema bugetului cât și la consultări ulterioare cu privire la politici și investiții publice de interes local. Pentru a se ajunge la aceştia, GAS arată că poate pune la dispoziţia instituţiei "o listă care conține câteva sute de contacte de cetățeni din diverse structuri asociative, care să contribuie la o listă mai largă redactată în urma apelului primăriei la negocieri".

Conform documentului citat, o altă sugestie este stabilirea unui calendar de dezbateri în luna februarie pe cei trei piloni de bază definiți în buget-  educație și cultură, protecție socială și sănătate și respectiv infrastructură și dezvoltare urbană.


De asemenea GAS cere publicarea pe site-ul primăriei a proceselor verbale survenite în urma consultărilor legate de buget cu societatea civilă, dar și a proceselor verbale rezultate în urma formării unor mecanisme cetățenești de monitorizare a investițiilor publice, dar şi asumarea în  principiu de către primărie ca, în anul 2013, o șesime din bugetul local să fie distribuit prin mecanisme specifice democrației participative, cum ar fi planificarea bugetară participativă în cartiere, "în urma instituirii unui mecanism de consultare elaborat alături de societatea civilă, care să asigure o deliberare cetățenească largă și informată".

Comenteaza