USL constată că nu are majoritate în Consiliul Judeţean

USL constată că nu are majoritate în Consiliul Judeţean
Consilierii judeţeni PDL i-au jucat o nouă festă preşedintelui Horea Uioreanu, părăsind şedinţa extraordinară de ieri, astfel că cele mai importante proiecte de pe ordinea de zi nu au mai putut fi soluţionate din lipsă de cvorum.

Pentru a doua oară consecutiv, consilierii judeţeni PDL s-au răzbunat pe votul negativ pe care l-au primit de la colegii din opoziţie. Aceştia au părăsit şedinţa de ieri, după ce proiectul pe care l-au propus, cu privire la reactualizarea studiilor pentru reconstrucţia spitalului regional de urgenţă, nu a fost acceptat pe ordinea de zi. În consecinţă, executivul a ajuns în imposibilitatea de a adopta două proiecte majore ce ţineau de patrimoniu. Reprezentanţii PSD au cerut ca reprezentanţilor PDL să le fie retrase mandatele de consilieri.

Planul conducerii Consiliului Judeţean era acela de a adopta, în primul rând, o hotărâre ce viza transferul în administrarea Universităţii de Medicină şi Farmacie, a unor amfiteare şi imobile aflate în incinta spitalelor clujene. Având în vedere că este un proiect ce ţine de patrimoniul administraţiei judeţene, se impunea ca pentru adoptarea acestui proiect să fie exprimate minim două treimi din voturile consilierilor aflaţi în funcţie, adică un număr de 25 de voturi.

Consilierii PDL au părăsit însă şedinţa şi astfel preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a aflat că nu are o majoritate atât de confortabilă pe cât şi-ar fi dorit. Acesta a negociat şi cu UDMR şi cu PPDD în ideea că va putea avea siguranţa unei majorităţi confortabile, tocmai pentru adoptarea unor astfel de proiecte care ţin de patrimoniu. În mod normal, cu o majoritate de 26 de consilieri, Uioreanu nu ar fi trebuit să întâmpine probleme în adoptarea unor astfel de proiecte. Numai că în cazul în care lipseşte un consilier din UDMR, USL sau PPDD, o şedinţă poate fi oricând compromisă de opoziţie. Iar asta cu atât mai mult cu cât PPDD nici nu se foloeşte de toate mandatele de care dispune în plen. Deşi a câştigat trei mandate la alegeri, are doar doi consilieri numiţi în plen. „Trebuie urgent să le cerem consilierilor PPDD să-şi rezolve problema şi să-şi trimită în plen încă un consilier. Iar noi, dacă ne mobilizăm toţi consilierii din USL şi din UDMR, nu ar mai trebui să întâmpinăm astfel de probleme. Când avem de aprobat astfel de proiecte trebuie să fim toţi prezenţi", a recomandat liberalul Dorel Secară.

Consilierii PSD le-au reproşat colegilor din PDL că nu ştiu să respecte o decizie a majorităţii şi că este pentru a doua oară când tratează cu dispreţ un proiect care ţine de interesele unei instituţii prestigioase de învăţământ. „Noi am votat în plen că nu putem discuta acum de propunerea pe care o face PDL şi ar trebui să se ţină cont de votul nostru, al majorităţii. În schimb ei ce fac? Îşi bat joc de interesele Clujului. Chiar nu ne premitem să facem aşa ceva. Propun să găsim o soluţie să li se retragă mandatele de consilieri. Ei nu mai pot fi consilieri de vreme de nu ştiu să repsecte votul, una dintre regulile elemntare ale democraţiei", a spus Dan Canta. Colega sa, Aurelia Cristea a întărit ideea de a li se retrage mandatele consilierilor PDl. „Tot ce au făcut coneilierii PDL a fost să-şi facă imagine. Au punctat din punct de vedere mediatic şi cred că este foarte bine aşa. Însă de vreme ce noi nu putem adopta aceste proiecte din pricina lor, atunci eu spun că ar trebui să existe nişte urmări, şi sunt cu totul de acord că ar trebui să li se retragă mandatele", a spus Aurelia Cristea.

Preşedintele Horea Uioreanu a subliniat că proiectul Spitalului Regional de Urgenţă va fi reluat din nou şi că actul PDL este unul complet nejustificat. „Şi noi ne dorim să continuăm acest proiect. De altfel, am primit o notificare de la Ministerul Sănătăţii în ideea relansării acestui proiect. Ideea este că un prim pas ar fi acela de a rezolva integral problema terenului din Floreşti, împreună cu Ministerul Apărării, urmând ca, în bugetul pe anul viitor, să fie prevăzute fonduri şi pentru demararea acestui proiect de investiţie", a comentat Uioreanu. Consilierii PDL au apreciat însă că solicitarea Universităţii de Medicină nu impunea organizarea unei şedinţe extraordinare. „Nu era un proiect care să ardă. Oricum, noi nu am primit nici o explicaţie legat de ceea ce se va întâmpla cu aceste spaţii în viitor. Nu le putem scoate din patrimoniul judeţului aşa, pur şi simplu, fără nici o explicaţie", a subliniat liderul consilierilor PDL, Alexandru Coroian. Acesta a acuzat executivul că „tratează discreţionar opoziţia". „Nu putem accepta să ni se îngrădească dreptul de a propune proiecte în şedinţa de Consiliu Judeţean", a spus Coroian. 7

 

Comenteaza