250 de angajaţi disponibilizaţi de la Mechel ar putea avea un job. Banii de la UE vin în octombrie

250 de angajaţi disponibilizaţi de la Mechel ar putea avea un job. Banii de la UE vin în octombrie
250 de angajaţi disponibilizaţi de la Mechel ar putea beneficia de locuri de muncă într-un proiect care este pe punctul de a fi demarat, după lungi întârzieri. Europarlamentarul PMP, Sigfried Mureşan, promite că cei 3,5 milioane de euro pentru înfiinţarea combinatului social de la Câmpia Turzii vor ajunge cel târziu la începutul lunii octombrie de la Uniunea Europeană (UE).

Europarlamentarul Sigfried Mureşan este cel care se va ocupa de bunul mers al proiectului în Parlamentul European. Acesta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul PMP Cluj faptul că banii de la UE vor ajunge în luna octombrie.

„Vor fi 3,5 milioane de euro pentru ajutorarea celor disponibilizaţi de la Mechel în 2012. Va fi o întreprindere unde 250 de oameni vor lucra şi vor fi coproprietarii acelei întreprinderi. Un an şi jumătate a durat tergiversarea acestui proiect, însă acum este pe punctul de a se finaliza. Pe 11 septembrie raportul meu va fi votat în Comisia de Buget a Parlamentului European, iar în săptămâna 15 şi 18 septembrie acesta va fi votat şi în plenul Parlamentului, după care nu va mai exista nicio piedică pentru ca aceşti bani să vină în judeţul Cluj. Comisia Europeană a promis că la două săptămâni după votul din plen, banii vor fi viraţi în România. Până acum 375 de oameni dintre cei disponibilizaţi şi-au găsit locuri de muncă, iar obiectivul final este ca 1.000 de persoane să fie ajutate în acest sens. O parte importantă a proiectului este înfiinţarea unei întreprinderi sociale unde 250 de oameni să lucreze", a declarat europarlamentarul Sigfried Mureşan.

De la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizaţi, începând din iunie 2012, peste 1.000 de persoane. Udrea a vorbit la Cluj şi despre problema şomajului la nivel naţional.

„Am venit să dăm acestor oameni speranța că banii alocați de UE să ajungă la Câmpia Turzii. Pericolul ca proiectul să nu poată incepe prea curând, există. Banii există, sunt la Bruxelles, însă Victor Ponta se plimbă în China, în loc să vină cu niște programe pentru ca acești bani să ajungă la șomerii de la Mechel. Însă colegul nostru, europarlamentarul Siegfried Mureșan se va ocupa de această problemă. Sunt peste 80.000 de noi șomeri acum, în toată țara, faţă de momentul când Victor Ponta a venit la guvernare și a promis un milion de locuri de muncă", a declarat Elena Udrea.

Combinatul Social Mechel Câmpia Turzii este un proiect de reconversie profesională care a fost elaborat în urma disponibilizărilor de la Mechel Câmpia Turzii. Proiectul care va primi finaţare europeană ar fi trebuit să demareze luna aprilie 2014, însă acest lucru nu s-a realizat.

Suntem în această situaţie pentru că proiectul este foarte complex. A constatat asta şi Comisia Europeană. Avem şi variante în care să introducem în proiect modificări de linii de buget şi de măsuri. De exemplu, subvenţia de 4.800 de euro plătiţi de angajator. Proiectul este greu şi încercăm să realizăm acest proiect, iar dacă nu vom reuşi, sperăm să găsim alte măsuri prin care să îi aducem înapoi pe piaţa muncii pe aceşti oameni", a declarat directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.

Mai sunt 5 luni în care banii de la UE pot fi cheltuiţi, iar până acum doar 375 dintre cei 1000 de foşti angajaţi de la Mechel au serviciu.

Compania Mechel Câmpia Turzii face parte din grupul rus Mechel. A fost privatizată în 2003, iniţial fiind preluată de firma Conares Trading, înregistrată în Elveția. Conares a devenit ulterior parte a grupului rus Mechel. În anul 2012, mai erau 1.050 de angajaţi care au rămas ulterior fără locuri de muncă. În urma unei decizii luate de Tribunalul Comercial Cluj, Mechel Câmpia Turzii a intrat în insolvenţă, în aprilie 2013. În luna februarie 2013 grupul rus Mechel a vândut toate proprietățile sale din România, inclusiv combinatul de la Câmpia Turzii.

Comenteaza