89 milioane de lei de la UE pentru repararea drumurilor dintre Mănăştur şi Gară VIDEO

89 milioane de lei de la UE pentru repararea drumurilor dintre Mănăştur şi Gară VIDEO
Piaţa Gării va fi reamenajată cu bani europeni, într-un proiect care cuprinde amenajarea altor piaţete din oraş, inclusiv una nouă - cea din zona sălii Polivalente. Proiectul are o valoare de 89 milioane de lei şi se referă la reabilitarea tramei stradale în zona liniei de tramvai, începând din Mănăştur până pe strada Oaşului.

Bugetul total al proiectului este de 89 milioane de lei şi este finanţat, în pondere de 98%, din fonduri europene. Acesta se referă la tronsonul liniei de tramvai Mănăştur - Gară, şi cuprinde restructurarea pieţei din faţa Operei Maghiare, "aşa cum e normal", după cum spune primarul Sorin Apostu. Piaţeta va avea legătură cu parcul printr-o pasarelă pietonală.

"În prezent, atât zona Operei Maghiare, cât şi Piaţa Gării suferă de disfuncţionalităţi la nivelul circulaţiei autovehiculelor, dar şi la nivelul contactului şi a parcursului pietonilor spre puncte de interes major precum Parcul Central, Opera Maghiară, Gara centrală, staţiile de transport în comun", spune primarul Sorin Apostu.

Şi piaţa Gării va fi regândită: "o piaţetă de la gară ar trebui să aibă alt aspect, e o poartă de intrare în oraş. Acolo principalul impediment este traficul de tranzit", spune el, adăugând că standurile de taxi, circulaţia pietonilor şi a maşinilor va fi regândită în zona respectivă.

"La gară principalul impediment este astăzi traficul de tranzit, nodul de transport în comun şi corelarea cu transferul intermodal, care sunt efectuate confuz. De aceea, propunerea grupează circulaţia auto şi tramvai, deplasează liniile de tramvai pentru a separa circulaţia publică de zona de aşteptare din faţa gării. Astfel nu vom mai avea zone conflictuale între circulaţia tramvaiului, circulaţia auto şi cea pietonală. Şi aici în faţa Gării se creează o zonă tipică multor oraşe din Europa, unde există o parcare pentru taxiuri", a explicat Apostu.

 

 

Proiectul este finanţat pe bani europeni, durează doi ani şi urmăreşte modernizarea tramei stradale şi de acces în zona de intrare în Cluj-Napoca pe străzile Baciului, Primăverii, Plopilor, Splaiul Independenţei, Emil Isac, George Bariţiu, Horea, Piaţa Gării, I. L. Caragiale, Căii Ferate, Decebal, Oaşului, Muncii, Căpitan Grigore Ignat, Regele Ferdinand şi patru poduri - Horea, Morii, Nadăş şi Valea Chintăului.

Proiectul are un buget total de 89,9 milioane de lei, sumă din care 70,8 milioane sunt asigurate de UE.

 

 

Comenteaza