Aeroport nou la Cluj, lângă cel militar de la Luna? Ce spune preşedintele Consiliului Judeţean

Aeroport nou la Cluj, lângă cel militar de la Luna? Ce spune preşedintele Consiliului Judeţean
| Foto: Arhiva

Întrebarea la care trebuie să răspundă experții este dacă poate face față actuala locație a aeroportului, de la ieșirea din oraș, creșterii accelerate a traficului din ultimii ani sau este nevoie de o relocare.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Alin Tişe, ridică problema locaţiei Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC) şi spune că trebuie analizată situaţia nu doar pe următorii ani, ci şi pentru viitorii 10, 20, chiar 50 de ani, astfel încât să se stabilească dacă actuala locaţie din municipiul Cluj-Napoca permite dezvoltarea pe termen lung, operarea de zboruri intercontinentale şi linii cargo.

"Trebuie să îţi pui întrebările „Unde proiectăm acest aeroport peste 10, 15, 20 de ani?" "Locaţia din Cluj-Napoca va mai fi bună peste 20 de ani?" ,"Ne dorim să crească numărul de pasageri în ritmul de până acum sau să securizăm rutele pe care le avem mai degrabă decât să creăm altele noi?", "Putem să zburăm intercontinental - chiar se poate face - sau un avion de talia acelora ne va spulbera toate casele din jur şi centurile de ocolire când ar ateriza la Cluj?", "Transportul de marfă ni-l permitem în aceeaşi zonă sau nu?"

Lucrurile trebuie gândite în complexitate, nu cu furie şi cu patimă. Sunt chestiuni pe care Clujul trebuie să le gestioneze, nu astăzi, nu mâine, dar poate peste 20 de ani", a afirmat Alin Tişe, invitat în emisiunea ZIUA LIVE. Șeful Cluj sugerează că există varianta construirii unui nou aeroport civil lângă cel militar de la Luna.

"Nu uitaţi că avem aeroport militar la Luna, care este bază NATO şi unde avem unitate militară susţinută de americani, care este în imediata vecinătate a autostrăzii. Există interes ca în zonele unde ai aeroport militar să existe şi aeroport civil, a doua variantă în cazul în care o anumită bază nu mai poate fi folosită.

Va trebui la un moment dat să se discute concret, fără patimă, despre aceste lucruri pentru că, dincolo de persoanele care conduc astăzi aeroportul sau CJ, trebuie să ştii ce faci cu aeroportul, cum îl extinzi, din ce bani faci asta, care sunt prognozele pentru următorii ani", a spus Tişe.

Banca Mondială acordă asistenţă autorităţilor locale pentru încă un aeroport la Cluj

Clujul ar putea avea un alt aeroport în viitor, care va prelua complet sau doar în parte activitatea celui actualul. S-au avansat chiar posibile amplasamente: la Luna, lângă aeroportul militar, la Mociu sau la Jucu. (VEZI MAI MULTE DETALII, AICI)

Comenteaza