Aeroportul Cluj estimează un profit de patru ori mai mare decât în 2017. Investiţiile, doar din resurse proprii, fără bani de la CJ Cluj

Aeroportul Cluj estimează un profit de patru ori mai mare decât în 2017. Investiţiile, doar din resurse proprii, fără bani de la CJ Cluj
Consiliul Judeţean (CJ) Cluj va aproba în şedinţa ordinară de luni, 19 februarie, bugetul Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, regie aflată în proprietatea judeţului.

Veniturile totale estimate a fi realizate în anul 2018 sunt în sumă de 102,59 milioane de lei iar nivelul total al cheltuielilor pentru anul 2018 a fost estimat la suma de 84,15 milioane lei. Profitul brut estimat pentru anul 2018 este de 18,43 milioane de lei.

Investițiile noi pentru anul 2018 sunt de 113,06 milioane lei, fiind propuse din surse proprii de finanțare în sumă de 52,82 milioane de lei , din fonduri europene în sumă de 44,98 milioane de lei și din surse neutilizate în anul precedent în sumă de 15,24 milioane lei.

În comparaţie cu bugetul aeroportului Cluj aprobat anul trecut de CJ Cluj, în acest an se constată o creştere importantă atât a profitului cât şi a investiţiilor estimate.

Astfel, în bugetul pe 2017, aeroportul a avut venituri totale în sumă de 88,80 milioane lei, cheltuieli în sumă de 84,23 milioane lei, iar profitul brut a fost de 4,56 milioane lei. Investițiile aprobate pentru anul 2017 din surse proprii de finanțare au fost de 49,73 milioane lei, și din fonduri europene de 19,96 milioane lei.

Se observă deasemenea că nivelul cheltuielilor a rămas cam acelaşi, în jurul valorii de 84 de milioane de lei, cresc substanţial veniturile şi evident şi profitul prognozat în acest an este de patru ori mai mare.

Nici în acest an, la fel ca şi anul trecut, Consiliul Judeţean nu finanţează investiţiile de la aeroport, acestea urmând să fie suportate din resurse proprii şi fonduri europene. Însă, în ultimii zece ani, potrivit declaraţiilor preşedintelui CJ Cluj, Alin Tişe, forul judeţean a investit peste 100 de milioane de euro în modernizarea aeroportului clujean.

Aeroportul estimează că va avea în acest an un număr de 366 de angajaţi şi un câştig mediu lunar brut (lei/persoana) pe salariat de 6164,19 lei.

Precizăm că aeroportul Cluj a avut în ultimii ani o creştere constantă a numărului de pasageri, ajungând să atingă în 2017, 2.690.000 de pasageri. Aeroportul clujean are un proiect ambiţios de atingere a unui număr de 7 milioane de pasageri pe an până în 2030. Pentru asta are în vedere investiţii de extindere a actualei piste la 3500 de metri, creşterea capacităţii de îmbarcare a pasagerilor şi a numărului de locuri de parcare pentru aeronave. Extinderea pistei va fi posibilă doar după ce se va finaliza devierea cursului Someşului. Până atunci însă sunt necesare fonduri pentru plata terenurilor expropriate pe care se va întinde viitoarea pistă de decolare-aterizare.

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza