Aglomeraţie de nedescris între Baciu şi Cluj. Ce soluţii are primăria comunei pentru descongestionarea traficului

Aglomeraţie de nedescris între Baciu şi Cluj. Ce soluţii are primăria comunei pentru descongestionarea traficului
Locuitorii comunei clujene Baciu se confruntă în fiecare dimineaţă cu o aglomeraţie de nedescris pe drumul naţional spre Cluj-Napoca.

Primarul Florin Ioan Mureşan a declarat că oamenii stau în fiecare dimineaţă blocaţi în trafic câte 40-50 de minute iar şirurile de maşini se întind pe 4-5 km, pe toată lungimea localităţii. Edilul spune că primăria are în derulare câteva proiecte care ar urma să descongestioneze traficul din Baciu spre Cluj.

"Urmează să publicăm pe SEAP anunţul de licitaţie pentru asfaltarea drumurilor agricole, un proiect de 1 milion de euro pe fonduri europene. În primul rând este vorba de un drum de 3,8 km, pe care îl vom face ca o variantă de ieșire la șoseaua națională pentru cele câteva mii de locuitori ai comunei, afectați zilnic de ambuteiajul de pe străzile Neptun și Jupiter.

Traseul ales de specialiștii primăriei pentru ieșirea la șoseaua națională va fi str. Jupiter - str. Neptun - str. Bisericii Ortodoxe și str. Valea Seacă. Eu sper ca într-o lună şi jumătate, maxim două, drumul acela să fie finalizat", a afirmat  Mureşan.

Reprezentantul administraţiei locale din comuna clujeană spune că primăria mai are un proiect de instalare a unor semafoare inteligente, pentru a căror instalare se aşteaptă obţinerea unor avize de la Compania Naţională de Drumuri. Semafoarele ar urma să fie şi ele instalate în acest an, potrivit primarului.

Mureşan susţine însă că doar aceste măsuri nu vor rezolva complet problema aglomeraţiei din Baciu, în condiţiile în care tot traficul greu dinspre Oradea şi Satu Mare spre Moldova trece prin Baciu.

„Am studiat şi azi dimineaţă problema. Traficul greu dinspre Oradea spre Moldova trece prin Baciu, majoritatea tirurilor erau cu numere de Bihor, ce vin de pe drumul naţional Oradea - Cluj şi fac stânga la Căpuş. Până nu se va găsi o soluţie de ocolire, o centură de ocolire cu mai multe breşe de intrare în Cluj-Napoca, nu cred că va fi rezolvată problema aglomeraţiei", este de părere primarul.

Până la finalizarea centurii metropolitane a Clujului, care să lege Autostrada Transilvania de Drumul Naţional nr. 1 şi de centura Vâlcele - Apahida, edilul din Baciu propune municipiului Cluj-Napoca să fie urgentată realizarea centurii Baciu, printr-un proiect comun, ce ar implica împărţirea acestei şoseşe în 3 secţiunii.

„Centura Baciului e prevăzută în Master Planul de Transport din anul 2020 încolo. Această centură care e prevăzută a fi făcută pe o lungime de 4 km şi ceva, să fie împărţită în trei. Eu zic că se va putea face mult mai uşor aşa şi se va decongestiona traficul în zona Baciului.

Ar fi o soluţie pe strada Triajului, prin Tetarom, care să lege Clujul de Baciu. Dăm o alternativă maşinilor mici să circule pe ea şi transportul în comun iar traficul greu să-l lăsăm pe drumul naţional, că nu poţi să-l bagi prin parcul Tetarom, nu-i nici aceea o soluţie, " propune primarul.

Acest drum expres la care se referă edilul  este denumit "centura Baciu", ar urma să aibă 4,9 km, cu câte două benzi pe sens şi ar face legătura dintre Cluj-Napoca (zona Tetarom 1), prin Baciu, cu nodul rutier de la Nădăşel, unde Autostrada Transilvania se întâlneşte cu DN Cluj - Zalău.

Comenteaza