Aparate medicale de ultima generatie pentru Spitalul Clinic de Boli Infectioase. La ce suma se ridica investitia

Aparate medicale de ultima generatie pentru Spitalul Clinic de Boli Infectioase. La ce suma se ridica investitia
Plenul deliberativului judetean va discuta miercuri, în urmatoarea sedinta de Consiliu Judetean, un proiect de hotarâre privind finantarea achizitionarii a trei aparate medicale de ultima generatie, care sa fie puse la dispozitia pacientilor Spitalului Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca.

În cazul în care initiativa va fi aprobata, spitalul urmeaza sa fie dotat cu un sistem de mamografie direct digitala, un ecograf multidisciplinar de înalta performanta si un spectometru de masa BIOTYPER. 

"În contextul în care statisticile oficiale atesta faptul ca una dintre principalele cauze ale mortalitatii feminine în România si în lume o reprezinta cancerul mamar, un aparat capabil sa depisteze precoce aceasta boala este mai mult decât util pentru toate clujencele si, mai ales, pentru cele peste 17.500 de paciente deja existente în baza de date a Spitalului de Boli Infectioase din Cluj", a declarat vicepresedinte CJ Cluj Horatiu Catarig, initiatorul proiectului.

Noua investitie se ridica la valoarea totala de 2 milioane de lei, din care Consiliul Judetean Cluj va finanta 70%, adica 1,4 milioane de lei, iar restul sumei va fi suportata de Spitalul Clinic de Boli Infectioase. 

Conform estimarilor, costul sistemului de mamografie direct digitala se ridica la 920.000 de lei, iar cel al spectometrului de masa este de 880.000 de lei, în timp ce pentru ecograful multidisciplinar de înalta performanta se vor plati 200.000 de lei.

Achizitia celor trei aparate ar trebui finalizata pâna la finalul lui 2016, iar sumele se vor acorda esalonat, câte 150.000 din partea spitalului timp de trei trimestre si câte 350.000 de lei din partea CJ pe parcursul a patru trimestre. 

Dotarea spitalului cu noile aparate este cu atât mai necesara cu cât unitatea medicala nu dispune în prezent de mijloace imagistice moderne si de calitate, adaptate exigentelor din tarile dezvoltate în ceea ce priveste depistarea precoce a cancerului mamar.

De altfel, în cadrul laboratorului de imagistica si al Ambulatoriului Integrat al Spitalului se efectueaza doar examinari ecografice si explorari radiologice conventionale, acestea fiind în multe situatii insuficiente pentru a putea formula un diagnostic de acuratete, în acord cu standardele medicale acceptate la nivel international.

"În acelasi timp, adresabilitatea foarte ridicata a Spitalului de Boli Infectioase, de circa 1000 de persoane zilnic, reprezinta un motiv în plus pentru achizitionarea acestei aparaturi, în conditiile în care aproximativ 10% dintre acestea necesita investigatii mamografice", a precizat Catarig.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca exista doar doua mamografe amplasate în spitale publice, restul aparatelor de acest tip functionând în clinici private, unde listele de asteptare pentru o evaluare imagistica a sânului decontata de CAS Cluj sunt lungi, termenul acestor programari fiind de circa doua luni.

În ceea ce priveste aparatul de identificare bacteriana BIOTYPER, acesta va fi capabil sa furnizeze rezultatele în maxim doua minute, cu o înalta precizie, aspect esential în stabilirea unui diagnostic cu implicatii imediate în recuperarea pacientilor si reducerea costurilor spitalicesti. În prezent astfel de aparate exista în doar trei mari orase din România, respectiv Bucuresti, Timisoara si Iasi.

Investitia de fata se adauga alteia derulate în acest an la Spitalul de Boli Infectioase, respectiv achizitionarea unui computer tomograf pentru Ambulatorul Integrat al spitalului, în valoare de 968.000 lei.

Comenteaza