Au cerut prelungire pentru Turnul Pompierilor. Boc: "Mai bine nu mă întrebaţi, îs atâta de supărat"
- Scris de Anca Mureşan
- 16 Dec 2020, 14:01
- Administraţie
- Ascultă știrea
Turnul Pompierilor nu va fi finalizat anul acesta. Şantierul este gata în proporţie de 80%.
Constructorul a cerut o prelungire a termenului de execuţie. Conform unui document, publicat pe site-ul municipalitate, lucrări rămase de executat sunt: consolidări provizorii pentru execuţie, demolări structură interioară b.a, consolidări prin injectare, consolidări cu tiranţi şi crampoane, consolidări fundaţii, lucrări structură, demolări şi desfaceri, construcţii în interiorul şi exteriorul clădirii, finisaje interioare şi exterioare, terase circulabile, instalaţii electrice, sanitare şi termice.
"Mai bine nu mă întrebaţi, îs atâta de supărat. E un proiect mare. Termenul îl aveau pe 8 decembrie 2020, şantierul este acum la 80%. Constructorul a cerut amânare încă 74 de zile, având în vedere situaţia COVID şi unele lucrări de consolidare, specialiştii analizează şi vedem dacă este justificată prelungirea sau intră la penalităţi", a declarat edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE.
Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România - Filiala Transilvania au organizat în 2016 un concurs internațional de soluții, în vederea reabilitării. Acesta a fost câștigat de către Vlad Sebastian Rusu - Birou Individual de Arhitectură, avându-i drept coautori și colaboratori pe Anamaria Olănescu, Anda Gheorghe, Octav Olănescu, Ovidiu Rusu, Ludovic Kopenetz. Ce are inedit proiectul câștigător e că acesta prevede ca la ultimul nivel al turnului, în locul actualei uriașe piramide de sticlă, să fie montată o oglindă cu vedere la oraș, plus o machetă a acestuia.
Implementarea proiectului câștigător este realizată cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Lucrările de reabilitare au fost demarate în iulie 2018. Termenul de finalizare a proiectului este de doi ani de la ordinul de începere a lucrărilor. Valoarea sa este de 10,2 milioane lei, cu taxa pe valoarea adăugată (9,3 milioane fonduri nerambursabile, 0,9 milioane contribuția municipalității).
Edificiul a fost construit în anul 1574 în cadrul celei de-a doua incinte medievale de apărare a orașului. Inițial a purtat denumirea de "Poarta Mică din ulița Săpunului" (în maghiară Szappany utcai kis kapu). Turnul Pompierilor împreună cu o porține de zid este unul din puținele fragmente din a doua incintă medievală de apărare a Clujului care se mai păstrează și astăzi.
Respectiva poartă a supraviețuit deoarece în secolul al XIX-lea a fost înălțată și folosită până la începutul secolului al XX-lea de pompieri pentru supravegherea orașului, de aici provenind și numele actual: Turnul Pompierilor. După ce a încetat a mai fi folosit ca punct de observare a incendiilor, turnul a găzduit Muzeul Pompierilor, care în prezent nu mai funcționează.