Avalanşă de plângeri faţă de noul PUG. Cum creşte valoarea unui teren de 500 de ori

Avalanşă de plângeri faţă de noul PUG. Cum creşte valoarea unui teren de 500 de ori
Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca a fost convocat într-o şedinţă de îndată de către primarul Emil Boc pentru a răspunde la 33 de plângeri prealabile împotriva unor prevederi ale noului Plan Urbanistic General (PUG). Fostul arhitect-şef al oraşului a reuşit să îl schimbe parţial.

 

Din cele 33 de sesizări, doar cinci au fost acceptate parţial de consilieri, iar alte şapte au fost amânate. Cei mai mulţi clujeni care s-au adresat municipalităţii au reclamat faptul că noile prevederi urbanistice nu le mai permit să construiască blocuri, case sau obiective de agrement în diverse zone de interes, cea mai vizată fiind Sfântul Ion, spre Făget.

Unii proprietari de teren au venit personal în forul decizional local pentru a-şi susţine cauza, alţii au fost reprezentaţi de avocaţi, cu tot arsenalul din dotare: hărţi, machete, planuri, acte de proprietate. Cel care a ţinut piept proprietarilor şi a dat explicaţii pe tot parcursul şedinţei despre necesitatea noilor prevederi ale PUG a fost şeful de proiect al Planului, arhitectul Adrian Borda.

Acesta a declarat că municipiul trebuie să îşi asume un proiect de regenerare urbană, de dezvoltare durabilă şi că în acest moment un vid legislativ permite transformarea unui teren agricol în unul construibil şi creşterea valorii acestuia de 250  sau chiar de 500 de ori, ceea ce nu se acceptă nicăieri în lumea civilizată.

Una dintre concesiile făcute de urbaniştii Primăriei şi acceptată de CL a fost aceea de micşorare a suprafeţei minime pe care se poate construi în zona de agrement la 2.000 m. Aceştia au respins, însă, posibilitatea de construire de locuinţe în spaţiul destinat agrementului public, cum cereau unii proprietari.

O altă plângere prealabilă care a avut succes a venit din partea fostului arhitect-şef al oraşului, Adrian Iancu, care a cerut o derogare de la PUG şi permisiunea parcării maşinilor în curţile din zona centrală. Noul PUG stabilea că nu se admite staţionarea maşinilor în curţile clădirilor.

Primarul Emil Boc a declarat că executivul a susţinut iniţial această propunere a proiectantului, iar pe termen mediu ea este valabilă, aceste curţi trebuie să fie libere, dar până vor fi oferite alternative de parcare oamenilor, ei trebuie lăsaţi să-şi parcheze maşinile în curţi, pentru a nu aglomera şi mai tare arterele din zona centrului municipiului. După discuţii contradictorii, consilierii au aprobat această cerere cu 21 de voturi.

Consilierii minoritari ai PSD din CL au solicitat, prin vocea liderului de grup, Claudia Anastase, amânarea proiectelor de hotărâre de la punctele 21 la 50, pe motiv că nu au fost afişate din timp pe site-ul de internet al primăriei pentru a fi studiate, dar fără succes, iar în aceste condiţii cei patru consilieri social-democraţi prezenţi s-au abţinut la majoritatea proiectelor cuprinse între aceste numere de pe ordinea de zi.

Au fost prezenţi la şedinţa deliberativului local mai mulţi proprietari care au acceptat faptul că, potrivit noului PUG, nu mai pot construi pe terenurile lor, dar ei solicită despăgubiri. Toate aceste revendicări au fost amânate pentru a fi analizate într-o şedinţă viitoare.

Comenteaza