Bloc pe terenul de fotbal. Sportul se predă în faţa investiţiilor imobiliare
- Scris de Ionel Lespuc
- 19 Noi 2015, 17:07
- Administraţie
- Ascultă știrea
În anii '80, baza sportivă CUG era în plină dezvoltare. Exista o formaţie de fotbal de Divizia C, antrenată la un moment dat chiar de Constantin Rădulescu, cel care dă acum numele stadionului din Gruia, iar conducerea combinatului unde lucrau 5.000 de clujeni avea intenţii serioase: să promoveze cu echipa în ligile superioare şi să construiască un stadion. Totul s-a oprit brusc după revoluţia din 1989. Baza sportivă a fost folosită de mai multe echipe, intrând la un moment dat în posesia lui Paszkany Arpad; odată cu explozia afacerilor imobiliare, zona a devenit o ţintă pentru dezvoltatori. Dacă terenul secundar a fost rapid distrus, iar pe el există acum un lac de agrement, pe cel principal continuă să se antreneze jucătorii de la CFR. Dar nu pentru mult timp.
Le-a promis un an, le dă doi
Anul trecut, terenul a fost vândut de Paszkany Arpad colegului său din conducerea clubului CFR Ştefan Gadola, care a recunoscut deschis că doreşte să construiască un bloc. Este vorba despre ansamblu imobiliar care va avea şi spaţii comerciale. Gadola a promis însă că îi va lăsa încă un an pe fotbaliştii feroviari să facă antrenamente acolo. Până la urmă, se vor face doi ani, pentru că startul proiectului imobiliar este prevăzut „probabil, în cel mai bun caz", pentru vara anului viitor, asigură omul de afaceri căruia revista Capital i-a estimat averea la 36-38 de milioane de euro (locul 7 din Cluj şi 147 naţional).
„Proiectul nu are încă autorizaţie, va fi supus autorizării la începutul anului viitor. Lucrările vor începe probabil, în cel mai bun caz, în vara anului viitor. Nu ne-am grăbit, am lăsat şi CFR-ul să se antreneze acolo. Terenul respectiv nu a fost niciodată zonă verde, în PUG, altfel nu l-am fi cumpărat", a spus Gadola, care adăugat că de investiţie se ocupă cei doi fii ai săi.
La începutul anului trecut, presa a scris că Ştefan Gadola a cumpărat terenul de la CUG, de la Paszkany, cu 2,55 milioane de euro. Paszkany s-a ales doar cu 1 milion de euro; restul banilor au fost blocați de către bănci și Fisc, cărora proprietarul de la acea vreme al clubului CFR le datora diverse sume de bani. În acte, terenul apărea ca fiind cumpărat de către firma South East Euromentor, radiată între timp.
Clădire imensă, de 28 de metri înălţime
Firma care urmează să construiască blocul este Neocrest Investment SRL. Potrivit Monitorului Oficial, societatea este deţinută de Neocrest Business, Raul Gadola şi Sorin Gadola. La rândul său, Neocrest Business este în proprietatea lui Raul Gadola, Sorin Gadola şi a off-shore-ului Setcrest Limited, înregistrat în Cipru.
Potrivit unui specialist contactat de ZIUA de CLUJ, terenul deţinut de familia Gadola este de circa un hectar şi jumătate şi este încadrat în Planul Urbanistic Zonal în „Ulc", adică „zonă de urbanizare - ansambluri ce includ locuirea colectivă şi dotările aferente". Înălţimea maximă pentru construcţie este de 28 de metri, ceea ce înseamnă că blocul va putea fi de parter + 10 etaje (culmea este că în zonă există un ansamblu imobiliar care depăşeşte 10 etaje, Viva City).
Pentru zona dată, CUT-ul (coeficientul de utilizare a terenului) maxim este 1,4%, iar POT - ul (procentul de ocupare a terenului) maxim este 40%, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă în jurul construcţiei cel puţin 60% spaţiu verde natural. Chiar şi aşa, la un hectar şi jumătate de teren, imobilul va fi probabil imens.
DECLARAŢIE
„Din păcate, bazele sportive dispar una după alta, dar reglementările în vigoare sunt în favoarea dezvoltatorului în acest caz. Lângă Iulius Mall este o zonă urbană, construită, gazonul nu este spaţiu verde, ci un teren amenajat pentru fotbal"
Specialist în urbanism, contactat de ZIUA de CLUJ