Blocuri noi pe Frunzişului şi în Bună Ziua, pe strada cu cel mai controversat proces imobiliar

Blocuri noi pe Frunzişului şi în Bună Ziua, pe strada cu cel mai controversat proces imobiliar

Primăria Cluj-Napoca a autorizat blocuri noi pe Frunzişului şi în Bună Ziua.

Noi blocuri pe Frunzişului

Primăria Cluj-Napoca a avizat construirea a două noi clădiri mixte pe strada Frunzișului. Una cu subsol, demisol, parter și patru etaje, iar cealaltă subsol, demisol, parter și cinci etaje. Autorizația prevede și amenajarea terenului cu spații verzi (plantații înalte medii și joase), spațiu de circulație (7 m carosabil, 1,5 m trotuar), locuri de parcare pentru autovehicule și biciclete, amenajări pentru joacă și odihnă, mobilier urban, platformă subterană de colectare selectivă a deșeurilor pe patru fracții.

Cele două blocuri ar urma să aibă 95 de apartamente și șapte spații comerciale. Beneficiarii proiectului sunt Alin Fărcaș și Radu Săvuială, proprietarii terenurilor de pe Frunzișului nr. 23 şi 25.

Turnuri pe Măceşului 

După ani de cercetări, inclusiv penale pentru arhitecții Clujului, Curtea de Apel Alba Iulia a dat câștig de cauză investitorilor imobiliari, iar în 5 martie 2019, Primăria Cluj-Napoca a dat undă verde continuării lucrărilor autorizate în anul 2013 pe strada Măceșului nr. 13-15 din cartierul Bună Ziua.

Amintim că, în temeiul unei hotărâri de Consiliu Local din noiembrie 2008, pe strada Măceșului nr. 13-15 se desfășurau lucrări pentru construirea unui ansamblu de locuințe ce cuprindea mai multe blocuri, unele fiind de zece etaje. Aceste acte administrative au fost atacate în instanță de către clujenii de pe strada Măceșului, în frunte cu Elek Levente care apoi a devenit președinte APUC. Aceștia s-au împotrivit construirii blocurilor pe strada respectivă, motiv pentru care au dat în judecată societatea Synesis Develpoment. Parcela pe care urma să se edifice ansamblul de locuințe respectiv îi aparținea lui Aurel Chețan. Ulterior, în anul 2013, soții Chețan au obținut o autorizație de construcție la aceeași adresă pentru trei blocuri de câte cinci etaje și 50 de apartamente. După revolta vecinilor care spuneau că aceste blocuri nu au ce căuta într-o zonă exclusiv de case, în această problemă s-a implicat și Prefectura Cluj, ce era condusă la acea vreme de Gheorghe Vușcan. Instituția a cerut sistarea lucrărilor de construcție, apreciate ca fiind nelegale. De asemenea, Instituţia Prefectului a solicitat Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi Inspectoratului de Stat în Construcţii să informeze beneficiarii cu privire la necesitatea opririi lucrărilor. La cererea prefecturii, Primăria s-a conformat cerințelor.

Zilele acestea, pentru aceeaşi adresă, municipalitatea clujeană a eliberat o autorizaţie de constuire pentru un imobil mixt cu regimul de inaltime S+P+6E-Et. Proiectul este semnat de SC SBA SRL, firma arhitectului Sorin Scripcariu, care a scăpat de dosar penal în procesul mai sus amintit. 

Comenteaza