Boc cere Guvernului PSD locuințe ANL pentru Cluj. Oferă terenul de pe Valea Gârbăului

Boc cere Guvernului PSD locuințe ANL pentru Cluj. Oferă terenul de pe Valea Gârbăului

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, cere Guvernului PSD să reia construcția de locuințe ANL în oraș, după mai bine de 10 ani. Oferă terenul de pe Valea Gârbăului.

"De peste 10 ani de zile, în orașul Cluj-Napoca nu s-a mai construit nicio locuință ANL. Avem un oraș vibrant, un oraș plin de resurse, de talente tinere și de toate vârstele, iar în special pentru tineri cred că orașul nostru trebuie să figureze în prioritățile oricărui guvern pe lista locuințelor ANL. În acest sens, am înainintat oficial o adresă Ministerului Dezvoltării pentru ca la Cluj să fie reluat programul de construcție a locuințor ANL, oferind ca primă soluție terenul de pe Valea Gârbăului, care a fost într-o asemenea procedură și ni s-a promis că va fi reluat procesul, dar încă nu am primit niciun răspuns. Cu alte cuvinte, cerem guvernului să-și întoarcă fața spre Cluj în privința construirii de locuințe ANL. Știm bine că este o presiune extrem de mare în ceea ce privește piața de locuințe, în special pentru tineri, care sunt la început de carieră, la început de familie, și nu este foarte ușor să găsească resursa financiară pentru a se putea acomoda la Cluj-Napoca. De aceea, un program masiv de construcție de locuințe ANL, și în special în marile centre urbane care oferă asemenea șanse de dezvoltare, cred eu că este o necesitate, pe care trebuie să o aibă în vedere oricare dintre guvernele care s-ar afla la conducerea țării și de aceea vă cer tuturor sprijinul să accelerăm acest demers. Noi am făcut PUZ-ul pentru Valea Gârbăului, doar avem nevoie de parteneriatul cu guvernul pentru ca acest lucru să fie realizat. Nu este firesc să lași toată povara pe umerii administrației locale, administrație care e și păgubită de banii care i s-ar cuveni", a spus primarul Emil Boc, în ședința Consiliului Local de marți, 23 aprilie 2019. 

Proiectul de locuinţe ANL de pe Valea Gârbăului a fost lansat încă din 2010, de către Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Acolo urmau să fie construite 23.000 de apartamente. La acea vreme, proiectul a fost evaluat la 69 de milioane de euro.

Amintim că, în urmă cu nouă ani, Guvernul condus pe atunci de Emil Boc a emis o hotărâre prin care MApN a transmis dreptul de administrare şi de proprietate asupra terenului din Valea Gârbăului, în suprafaţă de 126.976 de metri pătraţi, municipalităţii clujene, însă Consiliul Local avea obligaţia de a transfera ministerului 40% din numărul de locuinţe construite pe terenul transmis, dar nu mai puţin de 920 unităţi locative, împreună cu terenul aferent acestora. Termenul pentru finalizarea lor era de maximum trei ani.  Municipalitatea nu a reuşit să respecte termenul şi a adoptat o hotărâre prin care s-a aprobat modificarea acestuia de la trei la şapte ani, însă MApN s-a opus.

La finele anului 2015, MApN s-a arătat, însă, deschis să mai dea o şansă Primăriei Cluj-Napoca şi a acceptat retransmiterea imobilului către administraţia locală. Numai că, pentru asta, consilierii locali au fost nevoiţi să voteze întâi, în şedinţa din 16 iunie 2016, o hotărâre privind transmiterea terenului din domeniul public al Municipiului Cluj-Napoca şi administrarea Consiliului Local în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, ca apoi să voteze proiectul de hotărâre privind solicitarea de transmitere a a terenului din domeniul public al statului şi administrarea MApN în domeniul public al Municipiului Cluj-Napoca şi administrarea Consiliului Local. Proiectele de hotărâre au fost aprobate cu unanimitate de voturi "pentru".

Ulterior, proiectul a fost dat uitării. Proiectul a revenit în atenţia municipalităţii, la început de 2019, ţinând cont proximitatea faţă de viitoarea Centură Metropolitană.  "Nu am abandonat nici proiectul de la Valea Gârbăului, în care cerem Armatei să intre în parteneriat cu municipalitatea pentru a realiza acel cartier de locuinţe, în corelarea Centurii Metropolitane, pentru că acum este momentul potrivit. Când se va face centura, acolo trebuie gândit tot ceea ce înseamnă dezvoltarea Valea Gârbăului şi o potenţială dezvoltare a oraşului, aşa cum avem şi în cealaltă parte, în zona Soporului, Borhanciului sau Lombului, iar trenul metropolitan va fi o componentă importantă a dezvoltării părţii de nord a oraşului, zona Bulevardului Muncii", a declarat Boc, în ianuarie 2019, la ZIUA LIVE. 

Cartierul tinerilor, în Borhanci 

Un supercartier pentru tineri ar urma să fie construit în Borhanci, acolo unde va fi ridicat și Spitalul Spital Pediatric Monobloc. Proiectul datează din 2015, iar în 2016 a fost pus de primar printre priorităţile sale. Terenul este al municipalităţii, care doreşte să concesioneze parcele de pământ pentru case şi să elaboreze dinainte proiectele, astfel încât locuinţele să fie concepute unitar din punct de vedere arhitectural. Mai multe detalii AICI! 

Noi cartiere vor fi construite și în Sopor (un cartier model pentru România) și în Lomb, ca parte a proiectului Cluj Innovation City (CIC) - un mic oraş în care să locuiască şi să îşi desfăşoare activitatea 20.000 de specialişti. 

Comenteaza