Update Boc, despre metrou: "Am fost la București și m-am asigurat că acest proiect are finanțarea asigurată''. Ce lucrări se fac până la finele anului / Surse: Comisia Europeană retrage finanțarea
- Scris de Anca Mureşan
- 29 Aug 2024, 15:34
- Administraţie
- Ascultă știrea

Primarul Emil Boc a vorbit despre problemele legate de finanțarea proiectului metroului prin PNRR și despre contestarea licitației privind supervizarea lucrărilor.
UPDATE
Comisia Europeană va retrage finanțarea de 300 de milioane de euro pentru metroul din Cluj-Napoca, afirmă surse guvernamentale consultate de Economedia. Guvernul caută acum surse alternative de finanțare, care ar putea fi certificatele verzi.
Conform informațiilor Economedia, unul din motive este întârzierea procedurii de licitație, respectiv probleme privind publicarea licitației în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
----
"Nu mor caii când vor câinii, ca să vorbim de metrou direct. Am spus și am repetat, acest contract este încheiat după toate procedurile legale, după ce a fost avizat atât de ANAP, cât și de CNSC. Acest proiect are contractul de finanțare semnat și în execuție. Pot să vă spun că în perioada următoare se derulează următoarele categorii de lucrări: august - organizare de șantier în zona stației Teilor, unde vor fi amplasate cele două cârtițe, septembrie - lucrări de escavare în zona puțului de lansare în zona 2 Teilor, lucrări de amenajare teren la stația Copiilor, lucrări preliminare de amenajere șantier între stații, octombrie - încep lucrările la pereți mulați în stațiile Teilor și Copiilor, otombrie - încep lucrările de asamblare ale cârtițelor, noiembrie - șanțuri ghidate, pereți mulați la stația Sănătății, decembrie - realizare pereți mulați la stația Copii și relocare utilaje la stația Mănăștur, descărcare arheologică stația Sf. Maria.
În consecință, lucrările de la metrou continuă și au finanțarea asigurată. Discuțiile dintre Guvern și Comisia Europeană sunt proceduri instituționale. Când vor apărea date care trebuie comunicate public, o vom face ca atare. Ieri am fost la București și m-am asigurat că acest proiect are finanțarea asigurată pentru a putea merge mai departe. Acest lucru pot să vă confirm", a declarat edilul Emil Boc.
Amintim că, săptămâna trecută, după o vizită la Bruxelles, premierul Marcel Ciolacu a declarat că o anumită sumă din cererea de plată numărul 3 va fi reţinută pe o perioadă de 6-8 luni, dar asta nu înseamnă că România va pierde acei bani. Şeful Executivului a mai menţionat că problemele sunt jalonul cu microîntreprinderile, companiile din energie cu selecţiile şi, pe transporturi, metroul de la Cluj-Napoca.
De asemenea, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat pe acest subiect că ”au fost probleme legate de licitația pentru execuția metroului, mai precis neînscrierea unor indicatori tehnico-economici în registrul european, fapt care ar fi dus la pierderea finanțării prin PNRR''. Ministrul a punctat însă că proiectul nu va rămâne fără bani, ci va fi schimbată sursa de finanțare și anume prin Program Operațional Transport.
Proiectul metroului din Cluj-Napoca trebuia să primească o finanțare prin PNRR de 310 milioane de euro. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost elaborat de fostul ministru Cristian Ghinea și echipa sa din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
După problemele legate de finanțarea prin PNRR, contractul pentru supervizarea lucrărilor la metroul din Cluj, atribuit la a patra licitație organizată de către municipalitate, e contestat în instanță. Vorbim despre un contract de peste 200 de milioane lei, cel mai mare contract de consultanță din transporturi. MAI MULTE AICI!
Lucrările la metroul din Cluj-Napoca au început în 5 iunie 2024. La inaugurarea șantierului au participat, alături de edilul Emil Boc și autorități locale și județene, și Marcel Ciolacu - premierul României, Nicolae Ciucă - președintele Senatului, Sorin Grindeanu - ministrul Transporturilor, Marcel Boloș - ministrul Finanțelor, Vasile Dîncu - fost vicepremier și ministru al Apărării, Lucian Bode - vicepreședinte al Camerei Deputaților, Daniel Buda - europarlamentar.
Potrivit proiectului, Magistrala 1 de metrou Cluj va avea o lungime de 21,3 km, cu 19 stații subterane și un depou suprateran. Valoarea totală a contractului este de 13,69 miliarde de lei, din care 1,48 de miliarde de lei sunt fonduri din PNRR, 41 de milioane de lei de la bugetul Primăriei, iar 10,04 miliarde de lei de la bugetul de stat.