Boc scrie basmul gunoierilor: Tinereţe fără bătrâneţe pentru contractele cu Rosal şi Brantner

Boc scrie basmul gunoierilor: Tinereţe fără bătrâneţe pentru contractele cu Rosal şi Brantner
După ce primăria le-a aprobat majorarea cu 10% a tariferelor, operatorii care se ocupă de salubrizarea străzilor din oraş vor să li se prelungească până în 2017 contractele care expiră anul acesta.

Administraţia vrea studiu de oportunitate care să-i spună cum să atribuie serviciul de salubritate stradală şi propune Consiliul Local să prelungească actualele contracte până la încheierea altelor noi, conform acelui studiu. Propunerea va fi discutată la şedinţa ordinară a forului deliberativ local de marţi.

În februarie anul trecut, fostul primar de Cluj, Radu Moisin susţinea că primăria nu poate accepta majorarea tarifelor la salubrizare stradală deoarece clujenii pot avea de suferit pentru că administraţia ar fi nevoită să reducă programul de curăţenie stradală - pe timp de vară şi iarnă, având în vedere că anual se prevăd cam aceleaşi sume la acel capitol bugetar. Mai mult, Moisin susţinea că la expirarea contractelor pentru curăţarea străzilor, primăria va lansa o nouă licitaţie pentru a obţine condiţii de preţ şi servicii mult mai avantajoase pentru clujeni. Atât vara, cât şi iarna, clujenii s-au plâns de curăţenia stradală din oraş. În fiecare iarnă, oameni au reclamat munţii de zăpadă care zac în parcările din zona centrală şi împiedică accesul maşinilor. Vara, nemulţumirile sunt aceleaşi: firmele nu fac faţă prafului şi spală superficial artere din oraş, dar încasează bani grei din bugetul local. Deşi în 2005 a atribuit contractile pentru salubrizarea străzilor din municipiu în baza unei licitaţiie publice deschide, actuala administraţie nu mai este la fel de hotărâtă că aceasta va aduce preţuri şi servicii mai bune pentru clujeni.

Cei doi operatori de salubritate care şi-au adjudecat respectivele contracte în 2005 pe o perioadă de opt ani, Rosal şi Brantner, au cerut prelungirea lor până în 2017. Ei au uzat de o clauză contractuală care dă posibilitatea prelungirii lor cu jumătate din durata de valibilitate, dacă solicitarea se face cu şase luni înainte de expirare. La finalul anului trecut, consilierii locali au avizat şi creşterea tarifelor de contract, cu 10%, motivând că este vorba de o creştere mai mică decât cea solicitată şi că preţurile n-au mai crescut din 2010.

La momentul respectiv, directorii celor două societăţi au avansat posibilitatea prelungirii contracterlor, chiar pe 49 de ani, conform unor noi reglementări legislative care sunt la latitudinea autorităţilor locale. "Legal, contractul poate fi prelungit cu 4 ani. Noua lege 204 din 2012 dă posibilitatea autorităţilor locale să prelungească astfel de contracte pe o perioadă de 49 de ani", explica pentru ZIUA de CLUJ şeful Rosal, Sergiu Hossu. La fel, directorul Brantner, Eugen Vereş declara că societatea va uza de prevederile contractuale şi va solicita prelungirea contractului cu primăria clujeană. Rosal şi Brantner au cerut primăriei prelungirea contractelor cu 4 ani. Primăria, în schimb, a supus atenţiei consiliului local prelungirea respectivelor contracte până la încheierea unora noi pentru acelaşi serviciu. În acest sens, directorul tehnic al primăriei, Virgil Poruţiu, a invocat că este nevoie de un studiu de oportunitate care să reglementeze modalitatea prin care se poate face atribuirea serviciului de salubrizare stradală. Adică dacă se se facă prin gestiune directă sau delegată. Mai mult, la şedinţa ordinară de astăzi, primarul supune atenţiei Consiliului Local realizarea respectivului studiu, în paralel cu prelungirea actualelor contracte cu Rosal şi Brantner până când primăria va încheia noi contracte pe procedura fixată de studiul de oportunitate. În proiectul de hotărâre nu se specifică cine va realiza studiul, dacă vor fi implicate fonduri de la bugetul local, dar nici de ce licitaţia publică nu mai este o practică pentru primăria clujeană.

Primarul Emil Boc şi viceperimarul Gheorghe Şurubaru nu au putut fi contactaţia în cursul zilei de ieri pentru a oferi lămuriri. Potrivit datelor furnizate de Biroul Mass Media al primăriei, în 2012, Rosal şi Brantner au încasat peste 21 de milioane de lei pentru curăţenia stradală la Cluj-Napoca pe timp de vară şi iarnă, sumă din care Rosal a încasat peste 12 milioane de lei. De obicei, suma pe care societatea Rosal o încasează pentru serviciile de salubrizare stradaşă este mai mare decât cea care intră în conturile Brantner, pentru că se ocupă de un sector mai mare şi mai dificil (circa 60% din oraş "aparţine" Rosalului) şi pentru că a câştigat sectorul I cu tarife mai ridicate decât cele cu care Brantner a câştigat sectorul II.

Oraşul curăţat pe două sectoare

Contractul pentru activitatea de salubrizare stradală (spălat străzile, vara şi deszăpezit, iarna) pentru sectorul I (cartierele Mănăştur, Zorilor, Grigorescu, Gruia, D. Rotund şi circa 80% din zona centrală) este deţinut de către Rosal, care trebuie să cureţe 347 străzi. În sectorul II intervine Brantner, care are în administrare cartierele Gheorgheni, Mărăşti, Între Lacuri, Bulgaria, A. Mureşanu, Someşeni şi circa 20% din zona centrală, în total, 320 de străzi.

 

Comenteaza