Când vor circula autobuzele cu hidrogen la Cluj-Napoca / Ce se mai aude de cele autonome (fără șofer)

Când vor circula autobuzele cu hidrogen la Cluj-Napoca / Ce se mai aude de cele autonome (fără șofer)

Săptămâna trecută, un autobuz cu hidrogen s-a aflat în teste la Cluj-Napoca. Cu acesta a călătorit și primarul Emil Boc, alături de ambasadorul Marii Britanii în România, Giles Matthew Portman. Evenimentul a avut loc în cadrul celui de-al 3-lea turneu de promovare a autobuzelor cu hidrogen realizat în Europa Centrală și de Est, în cadrul proiectelor JIVE.

Primarul Emil Boc a declarat la ZIUA LIVE că autobuzele cu hidrogen vor circula prin Cluj-Napoca după ce va fi aprobat Studiul de Fezabilitate în Consiliu Local, iar pentru această investiție există bani europeni în exercițiul financiar 2021-2017. Prețul unui asemenea autobuz este în jur de 700.000 de euro, față de 560.000 pentru cel electric

În ceea ce privește autobuzele autonome, cele fără șofer, edilul susține că există obstacole legale: ''Nu avem acoperire în Codul Rutier pentru a pune pe stadă autobuze fără șofer. Inlcusiv pentru testare'', a spus Boc. 

Primarul a mai spus că municipalitatea are în plan extinderea utilizării hidrogenului: „Noi nu ne rezumăm doar la autobuzele cu hidrogen, planurile sunt de a extinde utilizarea hidrogenului cel puțin pentru încă două componente - termoficare, producere de energie pentru încălzire și de ce nu pentru trenul metropolitan, la Cluj-Napoca. La hidrogen, partea costisitoare este producerea, uzina și stația de încărcare, restul e simplu. Autonomia este mult mai mare decât la un autobuz electric, se încarcă mai repede, în 10 minute, autobuzul este mai scump la început, dar odată cu dezvoltarea tehnologiilor sunt convins că vor scădea prețurile, ca în cazul celor electrice”.

Testarea și utilizarea pe străzile din Cluj-Napoca a autobuzului alimentat cu hidrogen reprezintă un prim pas în procesul de decarbonizare a transportului public în orașe. Această inițiativă reunește actori din ecosistemul de inovare clujean și european – din mediul universitar, mediul privat, administrație publică, cetățeni, instituții europene, respectiv Compania de Transport Public Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Comenteaza