Un autobuz alimentat cu hidrogen va fi disponibil pentru testare în Cluj-Napoca. Orașul ar urma să aibă 40 de astfel de vehicule. VEZI pe ce linii

Un autobuz alimentat cu hidrogen va fi disponibil pentru testare în Cluj-Napoca. Orașul ar urma să aibă 40 de astfel de vehicule. VEZI pe ce linii

România găzduiește în luna mai cel de-al treilea turneu de promovare a autobuzelor cu hidrogen, ca parte a proiectelor JIVE susținute și finanțate de Clean Hydrogen Partnership. Un autobuz alimentat cu hidrogen va fi testat pe străzile a nouă orașe europene, inclusiv Cluj-Napoca.

În urma rezultatelor pozitive ale primelor două turnee de promovare în Europa Centrală și de Est prin proiectele JIVE – unul organizat în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023, cu un autobuz călătorind pe o distanță totală de 1.641 km în 5 țări (Slovenia, Croația, Cehia, Slovacia și Ungaria) și al doilea organizat în perioada septembrie – octombrie 2023 în 4 țări (Polonia, Lituania,  Letonia, Estonia) pe o distanță totală de 1.450 km – acest al treilea turneu își propune să ofere oportunitatea de a prezenta în România tehnologia bazată pe hidrogen și de a permite orașelor să o experimenteze.

Așadar, în 9 mai la Cluj-Napoca va avea loc și un eveniment pentru a dezbate provocările și oportunitățile în implementarea soluțiilor bazate pe hidrogen. Acesta va găzdui reprezentanți ai Clean Hydrogen Europe, Hydrogen Europe și ERM, împreună cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale din România, experți și asociații de profil.

Clujul va cumpăra autobuze cu hidrogen. Pe ce linii vor circula

Amintim că, în 22 ianuarie 2024, consilierii locali au aprobat un proiect de privire privind aprobarea Studiului de oportunitate pentru achiziționarea mijloacelor de transport public – autobuze electrice cu baterie și cu pile de combustie (Cu H₂). Este vorba despre 80 de bucăți în total. 

  • 40 de autobuze electrice cu baterie - pe liniile 35, 46B, 24B. 
  • 40 de autibuze cu pile de combustie (hidrogen) - pe liniile 21, 31, 36B, 52. 

Studiul a fost realizat în anul 2023. Proiectul ar urma să fie depus pentru finanțare europeană, pe noul exercițiu financiar 2021-2027.  „Pregătim creșterea flotei pentru transportul public vedre, nepoluant, și trecerea spre o altă dimensiune, pe hidrogen. Practic, pregătim pe fonduri europene alternativa la transportul electric și anume transportul bazat pe hidrogen, un proiect absolut pilot în România”, a declarat primarul Emil Boc, la ZIUA LIVE. Edilul Clujului spune că orașul va fi primul în România și poate printre primele în Uniunea Europeană care dezvoltă un astfel de proiect. 

Clujul, prima localitate din România unde a fost adus, spre testare, un autobuz cu hidrogen

În 2022, Cluj-Napoca a fost prima localitate din România unde a fost adus, spre testare, primul autobuz cu hidrogen, un Solaris Urbino 12. Vehiculul a fost adus în Transilvania pe trailer, după ce a tranzitat mai multe țări europene, fiind parcat, spre vizionare, în depoul din cartierul Gheorgheni al Companiei de Transport Public (CTP). 

Autobuzul testat la Cluj este produs în fabrica SBC de la Bolechowo-Osielde, lângă Poznan (Polonia), și are 12 m lungime. Poate transporta circa 90 de persoane, 30 de locuri fiind pe scaune. Dezvoltă o viteză de 70 km/h în localitate (pentru autostrăzi există modele de 130 km/h), având o autonomie de până la 350 km.

Acesta folosește un set de celule de combustie pentru a genera energie: hidrogenul din rezervoarele de 1.500 l de pe acoperiș este transformat în electricitate, care alimentează direct sistemul de acționare a autobuzului (o punte motoare cu acționare în roți). Se încarcă 100% în 5-10 minute, față de 4-5 ore în cazul autobuzului electric, ultimul fiind și mai greu, din cauza bateriilor. Subprodusele generate în timpul funcționării sunt doar căldura și apa sub formă de vapori, deci vehiculul este nepoluant. Buteliile cu hidrogen produc și curent electric, stocat în baterie, care îi conferă o posibilitate suplimentare de rulare de 20-30 km.

Fiind de fapt un autobuz electric, dar alimentat cu hidrogen, are un nivel de zgomot scăzut. Printre dotările sale figurează sisteme de climatizare și informare, camere de supraveghere, prize de încărcare a telefoanelor. Pentru persoane cu mobilitate redusă există rampă de acces (în variantele manuală și automată) și compartiment pentru scaune cu rotile. Clujul a mai cumpărat de la SBC și primele autobuze electrice care au rulat în România, modelul respectiv de Solaris Urbino fiind desemnat, în 2017, drept autobuzul anului la Bruxelles.

Prețul unui asemenea autobuz este în jur de 700.000 de euro, față de 560.000 pentru cel electric

Comenteaza