Ce se întâmplă cu copacii uscați de pe malurile Someșului

Ce se întâmplă cu copacii uscați de pe malurile Someșului

O parte din copacii plantați pe recentele modernizate maluri ale Someșului din Cluj-Napoca s-au uscat. Primăria spune că vor fi înlocuiți, în toamna, în baza garanției prevăzute de contract.

Conform viceprimarului Dan Tarcea, situația nu este deloc gravă. Doar 65 din cei peste 1.000 de arbori plantați s-au uscat. Și aceștia vor fi înlocuiți.

''Garanția poate avea 2-3-4 ani, în funcție de tipul de arbore. Nu se pot schimbă în primul an și în perioada lor de vegetație. Se schimbă după 15 octombrie, pe parcursul lunilor noiembrie - februaie. Pe malurile Someșului sunt 65 care trebuie schimbați din 1.000 plantați, avem o rată de prindere mare în condițiile de temperatura de anul acesta'', a declarat viceprimarul Dan Tarcea, la ZIUA LIVE.

Recent, arboristul Károly Magyarosi spunea că numărul copacilor uscați din Cluj ar putea să crească din cauza caniculei și a gestionării defectuoase. Pe scurt, problemele provin din alegerea unor soiuri nepotrivite pentru solul aluvionar, urmate de o întreținere necorespunzătoare după plantare.

Arboristul mai spune că soiurile selectate de administrația locală vor trebui să între betoane. „Foarte mulți s-au prins, dar din cauza secetei se usucă. Cu încălzirea globală nu este de glumit, vine peste noi. Și atunci ce facem? Ori dăm apă, ori alegem speciile care vor supraviețui în condițiile astea de oraș. Și mai ales, aici sunt o grămadă de betoane, care pur și simplu radiază de căldură. Copacii înlocuiți vor trebui să reziste la niște temperaturi de vară de 50 de grade”.

Proiectul de modernizare a malurilor Somesului este rezultatul unui concurs internaţional de soluţii derulat de Primăria Cluj-Napoca împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România; câştigătorul a fost desemnat de un juriu internaţional. Proiectul echipei Pràctica a obţinut premiul Share Building Awards şi a fost apreciat în cadrul Bienalei de la Veneţia, fiind considerat un exemplu de bune practici la nivel european pentru efortul de regenerare a râului și transformarea acestuia într-o „coloană vertebrală” verde şi ecologică a oraşului.

Acesta este completat de proiectele de reabilitare și modernizare a Parcului Armătura și platoului Sălii sporturilor, care s-au finalizat. De asemenea, culoarul verde-albastru la râul Someș este completat de un alt proiect major, cel de reabilitare a Parcului Feroviarilor și, în afara arealului municipiului, de proiectul „Someșul metropolitan”.

Comenteaza