Cine plăteşte heliportul de la Cluj

Cine plăteşte heliportul de la Cluj
Proiectul privind realizarea unui hangar şi a unui heliport în incinta aeroportului clujean a fost aprobat de către Consiliul Judeţean, nu înainte ca reprezentanţii PDL să atragă atenţia că Ministerul Internelor nu şi-a asumat nici o contribuţie financiară.

În raportul de asociere dintre Consiliul Judeţean (CJ) şi Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca (USACN) reiese că din bugetul judeţului ar urma să se plătească anual, în funcţie de necesităţi, lucrările la hangarul şi la heliportul din incinta aeroportului. Consilierii PDL au atras atenţia că nu este normal ca ministerul să nu-şi asume nicio cheltuială.

USACN se află în subordinea Inspectoratului General de Aviaţie, sprijinind misiunile operative ale structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) şi misiunile pentru situaţii de urgenţă. Această structură funcţionează în incinta aeroportului, având în dotare un elicopter, motiv pentru care USACN a solicitat să i se acorde un teren pentru un hangar şi a un heliport. CJ a dat terenul, iar acum îşi asumă să asigure şi costurile investiţiei. Chiar din 2013 CJ va pune la bătaie 100.000 de lei pentru demararea proiectului, urmând ca în viitorii ani să contribuie cu cât va fi necesar pentru finalizarea lucrărilor. Din acordul de parteneriat reiese doar sarcinile pe care le are CJ, nu şi cele pe care ar trebui să şi le asume MAI.

Consilierul PDL Alexandru Coroian a atras atenţia că normal era ca şi MAI să precizeze exact cu ce sumă va cofinanţa lucrările. „Nu reiese de nicăieri că MAI asigură vreun ban. Din acest acord de parteneriat se spune doar cu cât contribuie CJ, însă nu se precizează aportul MAI, care până la urmă este beneficiarul investiţiei", a comentat Coroian. Comandantul Daniel Persu, cel va coordona această bază, a explicat că MAI ar fi alocat anul acesta peste 3 milioane de euro pentru activităţile de zbor de la Cluj-Napoca. „Pe de o parte s-au dat 2,5 milioane de euro pentru modernizarea elicopterului pe care îl avem în dotare, iar 800.000 s-au alocat pentru zborurile pe care le efectuăm", a explicat comandantul Persu, în plenul CJ.

Reprezentantul PDL a explicat că aceşti bani nu au nicio legătură cu investiţia. „S-au dat bani pentru activitatea pe care o desfăşuraţi şi era normal să se dea, însă pe mine mă interesa să ştiu cu ce contribuie MAI la acest proiect de investiţie, pentru că din acest acord de parteneriat nu reiese că ar contribui cu vreun ban", a spus Coroian. Preşedintele CJ, Horea Uioreanu, a apreciat că investiţia este binevenită şi că judeţul va avea beneficii de pe urma ei, motiv pentru care din bugetul CJ se va contribui cu cât se va putea. „Sunt convins că de anul viitor va asigura şi MAI fonduri pentru că este şi în interesul acestuia ca investiţia să se finalizeze cât mai repede", a adăugat Uioreanu. În final, plenul CJ a aprobat acest parteneriat, urmând ca investiţia să finalizeze în trei ani.

 

Etichete
Comenteaza