Video Foto Cine va "desena" Parcul Bună Ziua. Premii de 2.5 milioane lei
- Scris de Anca Mureşan
- 01 Sep 2022, 12:44
- Administraţie
- Ascultă știrea
Au fost desemnați câștigătorii concursului de soluții „Amenajarea Parcului Bună Ziua”. Perimetrul de intervenție are o suprafață totală de 10,73 ha. Conform documentelor publicate de către municipalitate, viitorul parc ar urma să coste 11.251.100 euro, adică 104.85 euro/mp.
Viitorul parc Bună Ziua reprezintă una dintre cele mai importante piese-lipsă din rețeaua de spații verzi a orașului, mai ales la nivelul polului de dezvoltare imobiliară din sudul orașului. Această zonă s-a dezvoltat după anii 2000 și, în extinderea rapidă a funcției rezidențiale de-a lungul rețelei principale de transport – Strada Bună-Ziua, a fost lăsat foarte puțin spațiu pentru orice altă funcție urbană, cu atât mai puțin spații publice sau verzi.
Un prim și important pas pentru ridicarea calității vieții în zonă s-a făcut în anul 2020, prin modernizarea infrastructurii de transport auto, velo și pietonal, a iluminatului stradal și prin primele inserții consistente de material vegetal.
Următoarea etapă necesară în dezvoltarea zonei este amenajarea „Parcului Bună Ziua”, un spațiu verde ce trebuie să îmbine: valoare peisagistică ridicată, acces facil pentru toți locuitorii cartierului, satisfacerea funcțiunilor urbane de loisir și socializare. Aceste cerințe trebuie în mod obligatoriu dublate cu cele ecologice, de o importanță cel puțin egală: punerea în valoare a pârâului Becaș.
Joi, 1 septembrie 2022, au fost desemnați câștigătorii concursului de soluții „Amenajarea Parcului Bună Ziua”
"Vreau să mergem împreună, pe mâna specialiștilor. Noi vedem un element din puzzle, dv. vedeți un puzzle întreg. Pentru cei care se întreabă de ce pe malul Someșului e un anumit lucru, la final, sunt convins că și clujenii vor spune <<DA! Merită concursul de soluții!>>. Avem 10 proiecte pe care le realizăm după concursuri de soluții. Ele schimbă din temelie Clujul, vă mulțumesc dragi profesioniști. Merită acest efort, necesită analiză și timp pentru implementare, dar vor da calitate vieții spațiului nostru urban. Noi îi asigurăm pe clujeni de calitate. Pentru noi, modernizarea spațiilor publice este o prioritate. Vrem ca aproximativ 200 ha de spații verzi să fie modernizate cu 100 milioane de euro, bani din bugetul local, național și UE", a declarat edilul Emil Boc.
Juriul concursului a fost alcătuit din experți în arhitectură, urbanism și peisagistică: arh. peis. Ana Horhat, arh. urb. Mihaela Hărmănescu, arh. Andreea Mureșan, peis. Nicolas Triboi, arh. Octav Olănescu, arh. urb. Endre Vanyolos, arh. Cristi Urcan, arh. Tudor Elian și peis. Alexandru Mexi. De asemenea la jurizare a participat, fără drept de vot, echipa de organizare din partea Ordinului Arhitecților din România: arh. Răzvan Vasiu și arh. Kazmer Kovacs, arh. Mirona Crăciun, arh. Ilinca Pop, arh. Raisa Parpală, arh. Cătălina Frâncu.
- Premiul I - contractul de proiectare - cu o valoare estimată de 2.375.000 lei fără TVA;
Proiect nr. 104 – PA2008 – Punct Birou de Arhitectură S.R.L. - CLUJ
Autori principali: Andrei Bacoșcă / Mădălina Doroftei / Ruxadra Grigoraș / Lázár Csaba / Mădălina Perju / Daniel Șerban
Soluția câștigătoare prevede amenajarea a 10,7 hectare de-a lungul pârâului Becaș. În ceea ce privește funcțiunile parcului, acestea se vor concretiza în crearea de noi locuri de relaxare și joacă pentru copii, alei velo-pietonale, spațiu polivalent pentru manifestări și activități culturale și civice, astfel încât să îndeplinească cerințele cetățenilor care locuiesc în cartierul Bună Ziua și nu numai.
- Premiul II: 75.000 lei fără TVA;
Proiect nr. 102 – AA1825 – STARH- Arhitectura, Construcții, Design S.R.L.
Autori principali: Florian Stanciu / Maria-Iulia Stanciu
Coautori: Roberta Iulia Frumușelu / Eduard Dumitru Untaru / David Sebastian Mihai / Nela Andrieș / Adelina Marin / Andrei Dobriță / Tudor Stănilă
Colaboratori arhitectură: Cosmin O. Gălățianu / Alexandru Cristian Beșliu / Octavian Bîrsan /
- Premiul III: 50.000 lei fără TVA.
Proiect nr. 103 – CL9188 – VOICU & IONITA ARCHITECTS
Autori principali: VOICU & IONITA ARCHITECTS
Coautori: Narcisa Gabriela Ioniță / Laura Ioana Tiron
Amintim că proiectul a avut parte de două plângeri.
Titus Aristotel și Emilia Popescu (reprezentaţi de avocatul Ciprian Păun) sunt proprietarii unui teren de 1,3 hectare din zona propusă pentru amenajarea parcului din Bună Ziua. La lansarea proiectului, Păun a argumentat că proiectanţii angajaţi au făcut greşit calculul economic prezentat Primăriei, că evaluarea urbanistică este greșită, că tot mecanismul prin care a fost evaluat costul pentru autoritatea publică este greșit și că există un Plan Urbanistic Zonal inițiat în zona Mihai Românul prin care a fost oferit Pirmăriei un parc în zonă, gratuit, dar care a fost respins.
De asemenea, Titus Liviu Nicoară, administratorul Compexit Trading (unde fostul senator PNL Marius Nicoară este unul dintre asociați), a atras atenţia asupra unei conducte de gaz amenajată în anii '70, care străbate terenul din zona pârâului Becaș unde e propus parcul. Potrivit acestuia, Tranzgaz spune că nu este sigur să fie amenajate parcuri sau zone de recreere care să atragă fluxuri constante de oameni în zona conductei .
Nu în ultimul rând, pentru dezvoltările publice din zonă, Primăria Cluj-Napoca dorește să achite proprietarilor între 10 și 50 de euro/metru pătrat, în condițiile în care Compexit și-a extins recent proprietatea la un preț de peste 260 euro/mp.
Compexit Trading a acționat în instanță Primăria Cluj-Napoca, într-un proces început în vara anului 2020. Ar urma să primească peste 1,2 milioane de euro drept exproprieri.
Expoziția tuturor proiectelor participante la concurs va putea fi vizitată în timpul orelor de lucru, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu.