Video Foto Arhitectul judeţului Cluj: "Ce înseamnă să spargi bariera gândirii în indicatori urbanistici și să pui pe primul loc comunitatea"
- Scris de Ziua de Cluj
- 12 Dec 2024, 08:45
- Administraţie
- Ascultă știrea

Un număr de familii tinere au format o comunitate pe un teren al parohiei reformate maghiare din Aiton, în locul unei livezi îmbătrânite de la marginea satului.
"Așa arată o dezvoltare rurală realizată cu respect pentru tot ce înseamnă mediul construit rural. Asta înseamnă să spargi bariera gândirii în indicatori urbanistici și să pui pe primul loc ceea ce aduce cu adevărat valoare... și anume comunitatea", este remarca lui Claudiu Salanţă, arhitectul şef al judeţului Cluj.
Locuirea împreună la sat, acest „ÎMPREUNĂ”, a început alături de parohul comunității reformate maghiare din Aiton. Un număr de familii tinere au ridicat o comunitate pe un teren al parohiei, o livadă îmbătrânită de la marginea satului.
"Nu s-a rezumat doar la a face un PUZ și un PAC, la a face desene, planuri, secțiuni, fațade, ci am încercat să ne închipuim ce își doresc familiile care vor să plece din apartamentul de la bloc", Revista Arhitectura, despre proiectul din Aiton.
"Să discutăm despre dezvoltare în rural și să nu ne gândim la comunitate ar însemna să ignorăm una dintre cele mai importante valori ale satelor. Satele s-au clădit tocmai prin puterea data de comunitate. Sătenii au constat că #împreună sunt mai puternici și pot să facă mai multe așa că au zis ca fac clacă.
În perioada actuala, dezvoltările rurale bazate în principal pe o migrație urban-rural, ar trebui să pornească de la conceperea unor spații publice care să ajute la coagularea comunității noi și dezvoltarea de conexiuni cu comunitatea existență. Cred că spațiile verzi dedicate copiilor si adulților pot să fie liantul care să conducă spre crearea unor comunități.
Exemplu caselor de la Aiton încorporează tocmai aceste elemente și spațiile publice din proiect și-au demonstrat viabilitatea în coagularea comunității. Felicitari echipei de proiect formata din arh. Horatiu Racasan și echipa arh.Andrei Margin, Cezar Cîmpeanu, Crina Petca, Pop Teodora, Andrei Șimon. Felicitări tuturor celor implicați în proiect", scria arhitectul Salanţă despre proiectul din Aiton şi dezvoltarea în rural,