Cluj-Napoca: 125 milioane lei pentru centrale de termoficare alimentate cu hidrogen

Cluj-Napoca: 125 milioane lei pentru centrale de termoficare alimentate cu hidrogen

Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca derulează un proiect de 125 milioane lei pentru implementarea de tehnologii verzi nepoluante. Din această suma, 75 milioane lei provin din fonduri UE, iar 50 de milioane lei de la bugetul local. Proiectul urmează să fie depus spre finanțare.

 

''Vorbim de centrale care produc energie alimentate doar cu hidrogen, este o noutate absolută. Știți bine că urmărim achiziționarea de autobuze cu hidrogen și producerea unei stații de producție de hidrogen, cea mai scumpă parte a proiectului. Dacă tot facem stații de producere cu hidrogen, trebuie să folosim hidrogenul și pentru altceva și atunci cel mai bine e pentru încălzire'', a declarat edilul Emil Boc.

Clujul va cumpăra autobuze cu hidrogen. Pe ce linii vor circula

Amintim că, în 22 ianuarie 2024, consilierii locali au aprobat un proiect de privire privind aprobarea Studiului de oportunitate pentru achiziționarea mijloacelor de transport public – autobuze electrice cu baterie și cu pile de combustie (Cu H₂). Este vorba despre 80 de bucăți în total. 

40 de autobuze electrice cu baterie - pe liniile 35, 46B, 24B. 

40 de autibuze cu pile de combustie (hidrogen) - pe liniile 21, 31, 36B, 52. 

Studiul a fost realizat în anul 2023. Proiectul ar urma să fie depus pentru finanțare europeană, pe noul exercițiu financiar 2021-2027.  „Pregătim creșterea flotei pentru transportul public vedre, nepoluant, și trecerea spre o altă dimensiune, pe hidrogen. Practic, pregătim pe fonduri europene alternativa la transportul electric și anume transportul bazat pe hidrogen, un proiect absolut pilot în România”, a declarat primarul Emil Boc, la ZIUA LIVE. Edilul Clujului spune că orașul va fi primul în România și poate printre primele în Uniunea Europeană care dezvoltă un astfel de proiect. 

Clujul, prima localitate din România unde a fost adus, spre testare, un autobuz cu hidrogen

În 2022, Cluj-Napoca a fost prima localitate din România unde a fost adus, spre testare, primul autobuz cu hidrogen, un Solaris Urbino 12. Vehiculul a fost adus în Transilvania pe trailer, după ce a tranzitat mai multe țări europene, fiind parcat, spre vizionare, în depoul din cartierul Gheorgheni al Companiei de Transport Public (CTP). Anul acesta, Clujul a testat un alt astfel de autobuz.

Comenteaza