Clujenii cer asfalt în Pipera Clujului
- Scris de Luminita Silea
- 14 Ian 2014, 22:03
- Administraţie
- Ascultă știrea

Cetăţenii solicită primarului lor să asfalteze mai multe artere din oraş, "uitate", cu situaţie juridică nerezolvată, nepreluate în domeniul public sau încă nemodernizate.
Doar 70 de metri liniari de asfalt sunt turnaţi pe strada Mozart, din cartierul Bună Ziua. "Sunt exact două case de-o parte şi de alta a celor 70 de metri de asfalt. Nu am crezut că se poate aşa ceva la Cluj, ca la 70 de metri de drumul european să intri pe o stradă locuită care, de fapt, arată mai rău ca un drum de căruţe. Ne-aţi promis că se asfaltează strada şi putem să lăsăm şi noi cizmele de cauciuc în conservare, însă se pare că nu aveţi demnitatea şi puterea să vă respectaţi promisiunile. Ţin totuşi să vă reamintesc că strada W. A. Mozart deserveşte câteva sute de cetăţeni care locuiesc pe străzile Adrian Marino, Goethe, artera secundară plus acces dinspre blocurile Bună Ziua 25A, 25B, 25C, 25D, 25E, 25F, 25G, Mircea Zaciu, Carmen Sylva, Nicolae Colan. În numele celor câteva sute de cetăţeni plătitori de impozite de oraş care se înglodează în noroi de fiecare dată când plouă şi îşi duc maşinile în service tot la două săptămâni, în numele celor câtorva zeci de copii care ajung la şcoală plini de noroi pe încălţăminte (care pe deasupra nu au absolut nici un spaţiu de joacă) vă rugăm insistent să asfaltaţi această stradă, cel puţin până la intersecţia cu Mircea Zaciu şi Carmen Sylva. Am văzut că aţi spus că nu este o arteră publică, însă este neadevărat, după cu arată autorizaţiile de executare a reţelelor de utilităţi - gaz şi apă", a subliniat clujeanul Andrei Cadar.
În februarie anul trecut, consilierii USL au militat pentru asfaltarea stăzii Mozart şi rezolvarea problememor care ţin de proprietatea străzii (o parte a primăriei, o parte deţinută de proprietari privaţi). Consilierul USL Irimie Popa a atras atenţia că unele condiţii impuse în hotărârea nr. 62 din 2010, privind trecerea terenurilor proprietate privată cu destinaţia de drum în proprietate publică a municipiului, sunt aberante. Acesta a subliniat că nu poţi spune, ca instituţie publică, după ce ai aprobat recepţii de lucrări pe artere care nu au carosabil de 7 metri care nu respectau condiţiile din autorizaţie, că nu preiei decât drumuri care au carosabil de 7 metri şi trotuare de câte un metru. Edilul Emil Boc declara că este la curent cu situaţia de pe Mozart, ba mai mult, că este pregătit şi studiul de fezabilitate pentru lucrările de asfaltare a arterei, singura condiţie este ca riveranii să aducă actele privind situaţia juridică a arterei, dar şi cele din care să rezulte că există utilităţi pe stradă, în aşa fel încât, dacă va fi asfaltată de primărie, "reţeliştii" să nu o spargă ulterior.
Deşi în cartierul Buna Ziua există probleme legate de proprietatea arterelor de circulaţie, primăria nu a găsit o soluţie pentru a aduce lucrurile în normalitate. Nu este singura arteră cu situaţie juridică neclară pe care cetăţenii au cerut asfalt. Sesizări s-au mai făcut şi pentru modernizarea străzilor Antonio Gaudi sau Edgar Quinet. În cazul celei din urmă, consilierii PNL au cerut primăriei să ia măsuri în aşa fel încât artera să fie preluată la primărie, anul trecut. Până în prezent, lucrurile sunt tot "în ceaţă".
În ceea ce priveşte trecerea de străzi private în domeniul public, pe hotărârea primăriei din 2010, potrivit datelor furnizate de instituţie, nu s-a reuşit preluarea nici măcar a unei singure artere. Opoziţia din Consililiul Local a cerut primarului o strategie la acest capitol, fără rezultat.
Probleme cu asfaltul au şi cetăţenii din Dâmbul Rotund care, cer modernizări pe Viile Dâmbul Rotund sau pe Rubinului. Primăria spune, însă, că se vor efectua doar lucrări de întreţinere, când condiţiile meteo vor permite acest lucru. Oamenii din cartier sunt nemulţumiţi că pe site-ul primăriei nu apare programul de întreţinere şi modernizare a străzilor pentru 2014, în aşa fel ca cetăţenii să ştie pe ce străzi se va interveni şi pe care nu, dar şi de ce. La capitolul modernizare străzi, edilul Emil Boc a anunţat că, în 2014, administraţia locală are în plan să toarne asfalt proaspăt pe Calea Turzii şi pe Traian Vuia, dar şi să demareze programul de modernizare a arterelor de pe traseul liniei de tramvai, la pachet cu Calea Baciului (program finanţat din bani europeni). Pe listă, potrivit declaraţiilor de final de an, ar fi şi o altă arteră din extensiile oraşului - Romul Ladea, neasfaltată şi fără trotuare, după cum explica, la finalul anului, viceprimarul Gheorghe Şurubaru, despre care lucrări clujenii spun că, în 2014, oficialii primăriei nu mai fac referire.