Clujul are primul parc ştiinţific: Tetapolis

Clujul are primul parc ştiinţific: Tetapolis
Clujul a primit oficial titlul pentru viitorul obiectiv chiar din mâna ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu.

Consiliul Judeţean (CJ) şi societatea Tetarom au primit undă verde pentru demararea proiectului Tetapolis. Ministrul Mihnea Costoiu i-a înmânat ieri preşedintelui instituţiei, Horea Uioreanu, titlul de parc ştiinţific şi tehnologic. După finalizarea studiului de fezabilitate se va trece la amenajarea infrastructurii. În proiect au fost cooptate toate universităţile de stat din Cluj. Cel mai probabil, acesta va fi găzduit pe un teren din vecinătatea Tetarom I, de pe Tăietura Turcului. Uioreanu are însă şi o altă variantă.

Polii de cercetare, dezvoltare şi inovare reprezintă principalul motor pentru dezvoltarea României, a subliniat Costoiu, care a oferit ca bun exemplu proiectele de parcuri ştiinţifice demarate la Cluj. „Chiar dacă aceste proiecte sunt doar în fază incipientă şi mai este mult până departe, sunt convins că e un început excelent. Implementarea unor astfel de parcuri ştiinţifice şi de cercetare reprezintă o modalitate eficientă prin care universităţile se pot implica în dezvoltarea economică a României. Eu cred foarte mult în acest concept al inovării şi cercetării, de aceea voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru oferi tot sprijinul necesar pentru dezvoltarea cât mai multor parcuri ştiinţifice", a spus Costoiu.

Acesta i-a oferit lui Uioreanu titlul pentru primul parc ştiinţific şi tehnologic al Clujului, Tetapolis. Acest proiect a fost demarat la iniţiativa Tetarom, societate controlată de CJ, care administrează cele trei parcuri industriale de pe Tăietura Turcului, de pe B-dul Muncii şi din comuna Jucu. Parteneri în cadrul Tetapolis sunt principalele instituţii de învăţământ superior de stat din Cluj: Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară şi Universitatea Tehnică.

Reprezentanţii Tetarom au precizat că parcul va fi amenjat, cel mai probabil, pe un teren aflat în prelungirea parcului industrial de pe Tăietura Turcului. „Acum lucrăm la studiul de fezabilitate şi urmează se decidem dacă Tetapolis poate fi încadrat pe un terenul cu care se va extinde Tetarom I", a spus directorul adjunct al societăţii de administrare, Octavian Fodor. Preşedintele CJ a precizat că mai este o soluţie pentru amenjarea Tetapolis. „Există o suprafaţă semnificativă în Baciu, de peste 60 ha, care a fost cedată Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest pentru crearea unui pol de cercetare. Cred că acest teren va putea fi folosit foarte bine pentru Tetapolis, având în vedere că proiectul agenţiei nu se va mai realiza", a spus Uioreanu.

La Cluj a mai fost demarat un astfel de proiect de parc ştiinţific, de către Clusterul Cluj IT, în care, de asemenea, sunt partenere şi autorităţile clujene şi firmele informatice, dar şi universităţile. Acesta este Cluj Innovation City. Uioreanu a precizat că ambele parcuri au fost create pentru a sprijini dezvoltarea economică a Clujului şi nicidecum pentru a deveni concurente. Cluj Innovation City s-ar putea realiza pe un teren de 200 ha, în zona Lomb.

 

 

Comenteaza