Consilierii locali din Cluj-Napoca iau act mâine de demisia lui Apostu

Consilierii locali din Cluj-Napoca iau act mâine de demisia lui Apostu
Consilierii locali din Cluj-Napoca au fost convocaţi în şedinţă de îndată pe mâine, pentru a lua act de demisia depusă azi de primarul arestat Sorin Apostu.

Viceprimarul cu atribuţii delegate de primar Radu Moisin este cel care i-a convocat pe cconsilieri. Ulterior şedinţei de mâine prefectul judeţului, Florin Stamatian, ar urma să semneze ordinul prin care constată încetarea mandatului primarului arestat. "Eu nu ştiam de această demisie până azi la ora 16.09 când a fost depusă la primărie", a spus Moisin pentru ziuadecj.ro.

UPDATE „Pentru mine a fost un gest total neaşteptat. Puţini ştiu că azi se împlinesc exact trei ani de când Sorin Apostu a fost ales primar. Oricum, prin tot ce a făcut, Sorin Apostu va rămâne în istoria Clujului cu proiectele pe care le-a început, unele chiar finalizate. Din punctul meu de vedere, el încă beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până nu va exista o condamnare definitivă. Este un proces mult prea mare şi nu am date suficiente ca să-mi pot da cu părerea dacă această demisie i-ar putea aduce sau nu eliberarea condiţionată", a comentat Moisin.

El a explicat că demisia lui Apostu a dat de lucru autorităţilor locale. „Am şi convocat pentru mâine  dimineaţă, la ora 11, o şedinţă de îndată a Consiliului Local,care va trebui să ia act de demisia primarului. Procesul verbal al şedinţei va fi trimis prefectului, care va emite ordinul de vacantare a funcţiei. Când ordinul va ajunge la Primărie, voi convoca o altă şedinţă de îndată a Consiliului Local, care va alege, de această dată nu viceprimarul căruia să-i delege atribuţiile de primar ci un primar interimar dintre cei doi viceprimari", a explicat Moisin procedura de urmat, conform legii.

UPDATE Conform legii 393 din 28 septembrie 2004 privind Statutul aleşilor locali, în toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului. Ordinul va avea la bază un referat semnat de secretarul oraşului, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.

Legea arată că primarul poate demisiona, anunţând în scris consiliul local şi prefectul, şi că la prima şedinţă a consiliului, preşedintele de şedinţă ia act de această situaţie, care se consemnează în procesul-verbal. Ulterior prefectul ia act prin ordin de demisia primarului. Ordinul prefectului, împreună cu un extras din procesulverbal al şedinţei, se înaintează Ministerului Administraţiei şi Internelor, care va propune Guvernului stabilirea datei desfăşurării alegerilor pentru un nou primar. Legea nu se aplică, însă, la cazul primarului demisionar Sorin Apostu: alegerile anticipate nu pot fi organizate cu mai puţin de şase luni înainte de data alegerilor locale, programate pentru începutul lunii iunie.

Etichete
Comenteaza