Contestație admisă de CNSC. Ce suspensii vor avea autobuzele pe care le va cumpăra CTP

Contestație admisă de CNSC. Ce suspensii vor avea autobuzele pe care le va cumpăra CTP
Licitația CTP pentru 60 de autobuze articulate a fost amânată din nou. Luni urma să fie ultima zi de depunere a ofertelor. CNSC s-a exprimat în legătură cu contestația unei societăți din București.

Ducem discuția despre licitația organizată de Compania de Transport Public (CTP) Cluj într-o direcție tehnică. Dar aici se întâmplă lucruri. Și asta pentru că reprezentanții Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) au admis contestația unui societăți din București, nemulțumită că CTP cere punte față independentă pentru autobuzele pe care dorește să le cumpere.

Ca să aveți termen de comparație, suspensia față independentă este cea pe care o au mașinile obișnuite de oraș, iar cea rigidă, vehiculele 4x4. Până acum, din cunoștințele noastre, CTP nu a făcut referiri la puntea față în caietul de sarcini la nicio licitație pe care a organizat-o. Părerile sunt că puntea rigidă este mai ușor de întreținut decât cea mobilă, pentru că este mai simplă; este compusă din numai câteva piese.

„Şi eu aş cere ca puntea faţă să fie mobilă. Este mai confortabilă pentru călători decât puntea rigidă, dacă transportul se desfăşoară în oraş", a spus însă Marius Pop, şeful Registrului Auto Român Cluj, consultat de ZIUA de CLUJ. Pop este inginer auto şi a precizat că opinia exprimată este personală.

Acum însă e clar: prin decizia CNSC, compania clujeană va trebui să elimine punctul care prevedea ca autobuzele din oferta de licitație să aibă un anumit tip de punte față.

Și încă ceva. Licitația a fost AMÂNATĂ pentru a patra oară. Ea va avea loc în 14 decembrie. Procedura a fost validată pe SEAP în 28 septembrie, iar ofertele urmau să poată fi depuse până în 2 noiembrie. Data s-a tot schimbat: a fost mutată în 24 noiembrie, apoi în 4 decembrie, iar al patrulea termen este 14 decembrie.

Valoarea estimată a contractului este de 63,3 milioane de lei, adică 13,7 milioane de euro. Conform caietului de sarcini, ponderea cea mai mare din ofertă o are preţul, 60%. Consumul de combustibil şi perioada de garanţie au pondere de câte 10%, iar capacitatea de transport a persoanelor contează în proporţie de 8%.

Licitaţia pentru 60 de autobuze nearticulate este „urmaşa" uneia pentru 50, a cărui rezultat a fost anulat de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), apoi şi de instanţă. Mercedes fusese declarată câştigătoare a atribuirii din luna mai 2017. La procedură au mai participat Solaris şi BMC. Au mai existat și alte societăți care au dorit să participe, dar care s-au plâns că nu au apucat să depună oferte.

 

Etichete
Comenteaza