Cum a fost “trântit” regulamentul pentru cimitire propus de Boc

Cum a fost “trântit” regulamentul pentru cimitire propus de Boc
Noile reguli pentru locurile de veci din oraş administrate de Primărie au fost votate doar de coaliţia PDL-UDMR din cadrul forului local.

Regulamentul pentru cimitire contravine politicii promovate de administraţia locală în ultimii doi ani de stopare a speculei cu locuri de veci. Consilierii locali USL s-au pronunţat împotriva regulamentului deoarece permite donarea sau moştenirea mormintelor până la rude de grudul IV. Astfel, proiectul susţinut de primarul Emil Boc a fost întors din drum la şedinţa ordinară a Consiliului Local de vineri, deoarece nu a întrunit numărul de voturi necesar.

Noul regulament pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor din oraş a fost lansat în dezbatere publică timp de 30 de zile. Proiectul privind noile reglementări s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei din 6 noiembrie a Consiliului Local Cluj-Napoca, însă consilierii au decis amânarea votului pentru a lăsa timp cetăţenilor să se pronunţe asupra subiectului „delicat". Noua abordare a venit după ce reprezentanţi ai opoziţiei din forul local, grupul USL, au declarat că noul regulament propus nu seamănă cu niciunul din ţară şi că ar avea şi o componentă cu dedicaţie care bate înspre "rezervarea" Cimitirului Central pentru etnicii maghiari. Administraţia a organizat şi o dezbatere publică la primăriei la începutul lunii decembrie, cu candiţii UDMR la alegeri, cu cetăţeni sau reprezentanţi ai diverselor asociaţii şi ONG-uri clujene.

La şedinţa Consiliului Local de la finalul săptămânii trecute, regulamentul amendat după consultările publice a ajuns din nou pe ordinea de zi. Comisia juridică a consilierilor locali a făcut câteva modificări de formă a unor sintagme din regulement. În schimb, grupul USL a declarat că noul regulament contravine politicii primăriei promovată în ultimii doi ani. „Aici am fost în acest consiliu, domnule Moisin (consilier PDL şi preşedinte de şedinţă - n.red.) şi în 2010 am luat o hotărâre pentru stoparea speculei cu locuri de veci. Ce acestea să nu poată fi transmise decât până la rude de grudul II. Acum cu acest nou regulament ne întoarcem la situaţia dinainte şi ajungem să permitem orice", a subliniat consilierul USL Claudia Anastase.

Primarul Emil Boc a recunoscut că regulamentul, în forma propusă, contravine deciziilor luate de forul local în 2010, însă a menţionat că noile reguli la transmiterea locurilor de veci au fost cerute în cadrul dezbaterii publice organizate la Primărie în luna decembrie. Mai mult, consilierul PDL Ioan Pop a făcut şi o schemă pe o foaie pe care a fluturat-o grupului USL pentru a explica de ce e important ca locurile de veci să fie transmise până la rude de gradul IV. „Ca să poată obţine loc de veci şi soţia vărului", a adăugat Pop.

Argumentele nu i-a convins însă pe consilirii USL. Aceştia au mai subliniat încă o dată că nu pot vota reguli care au fost gândite de UDMR, a cărui interes este să-i scoată pe etnicii români din cimitirul central. În momentul în care proiectul de hotărâre a fost supus la vot, a întrunit 14 voturi pentru (ale PDL şi UDMR), în timp ce consilieri USL au votat împotrivă.

„Ca să fie votat, regulamentul are nevoie de 18 voturi", a atras atenţia primarul Emil Boc. „Ştim, ne-am interesat", a replicat consilierul USL, Steluţa Cătăniciu. Cu toate acestea, edilul Emil Boc a propus să fie consultat votul pe hotărâre din 2010 privind transmiterea locurilor de veci care, din cunoştinţa sa, s-ar fi adoptat cu mai puţin de două treimi din voturi şi nu a fost atacată de prefect. „Chiar dacă ar fi aşa, nu este o cutumă care ar trebui să ne-o însuşim. Legea spune două treimi din voturi şi trebuie să procedăm în consecinţă", a mai atars atenţia Cătăniciu.
Consilierii locali au luat chiar şi o pauză în cursul şedinţei pentru a lămuri chestiune votului, la iniţiativa PDL, care a dorit aprobarea regulamentului pentru cimitire în forma propusă. După pauză, primarul a anunţat că regulementul nu a fost adoptat.


Activitatea de organizare şi funcţionare a cimitirelor este reglementată prin două hotărâri de Consiliu Local, HCL nr. 158 din 2008, modificată prin HCL nr. 75 din 2010. Noul regulament propus de Direcţia Tehnică prin Serviciul Administrare Cimitire aduce elemente noi pe partea de drepturi şi obligaţii ale beneficiarilor de concesiuni pentru locuri de veci, inclusiv să-şi marcheze numele, în calitatea de titular al concesiunii, dar şi sancţiuni, aplicabile la călcarea pe morminte, la accesul cu animale de companie sau ţinută sumară până la producerea de zgomot, consumarea de alcool sau nerespectarea condiţiilor de executare a monumentelor funerare. Sancţiunile sunt de la 300 până la 1.600 de lei. De asemena, conţine pevederi pentru conservarea cimitirului central unde există peste 300 de monumente funerare aflate pe lista monumentelor istorice. Cimitirul central trebuie să primească plăcuţa de monument istoric, iar administraţia şi beneficiarii au fixate obligaţii de consevare a monumentelor din acest cimitir.

Primăria clujeană administrează în acest moment patru cimitire - Central, de pe strada Avram Iancu nr. 28, Mănăştur de pe Govora fn, Crişan, de pe strada Mecanicilor nr. 22, şi cimitirul de pe Valea Chintăului, situat pe strada Pomet FN. Primarul Emil Boc a revenit luna aceasta la ideea înfiinţării unui cimir nou în Borhanci, prevăzut pe un teren de 11 hectare şi reglementat în momentul adoptării noului Plan Urbantic General, în 2013 şi a promis organizarea unei dezbateri publice pe această temă.

 

Etichete
Comenteaza