Cum a luminat Consiliul Concurenţei forul judeţean clujean. S-a decis soarta RAADPP FOTO DOCUMENTE

Cum a luminat Consiliul Concurenţei forul judeţean clujean. S-a decis soarta RAADPP FOTO DOCUMENTE
O adresă venită joi de la Consiliul Concurenţei pare că a pecetluit soarta Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) a judeţului Cluj, aflată în subordinea forului judeţean.

Epopeea reorganizării acestei regii aflate în subordinea Consiliului Judeţean(CJ) Cluj se apropie de sfârşit.

La şedinţa plenului CJ Cluj din 29 septembrie au fost discuţii aprinse pe tema reoganizării RAADPP între preşedintele Mihai Seplecan şi unii consilieri judeţeni şi directorul regiei, Mircea Avram.

Atunci consilierii judeţeni au avut în mape un punct de vedere al Consiliului Concurenţei, sosit la CJ Cluj, chiar în aceeaşi zi, 29 septembrie (Foto), în care se afirmă: „Din perspectiva Consiliului Concurenţei, atribuirea serviciului de utilizăţi publice ar trebui să se realizeze, de regulă, prin licitaţie deschisă şi necondiţionată, care a făcut obiectul unei publicităţi suficiente".

Unii consilieri au criticat faptul că nu au avut timp să analizeze documentul iar alţii au spus că el nu reprezintă un aviz negativ la transformarea RAADPP în societate comercială şi delegarea serviciilor de administrare a drumurilor judeţene. Aşa că printre reproşuri, strigăte şi tăieri de microfoane, aleşii judeţului au amânat luarea unei decizii până la pronunţarea Consiliului Concurenţei strict pe proiectul de hotărâre a CJ Cluj.

Cea de-a doua adresă a Consiliului Concurenţei a sosit la CJ Cluj în data de 15 octombrie (Foto). „Analizând proiectul de hotărâre al Consiliului Judeţean Cluj (...), autoritatea de concurenţă a constatat că acesta nu reprezintă un act administrativ cu caracter normativ, ci unul cu caracter individual.
Potrivit prevederilor art. 25, alin (1) , litera (I) din Legea concurenţei nr. 21 pe 1996, autoritatea de concurenţă emite avize sau puncte de vedere pentru proiectele de acte normative care pot avea caracter anticoncurenţial şi poate recomanda modificarea acestora.
Având în vedere aceste precizări, Consiliul Concurenţei îşi menţine opinia exprimată prin adresa RG 11549/28.09.2015, învederând totodată necesitatea respectării prevederilor articolului 8 din Legea concurenţei nr. 21/1996, prin delegarea gestiunii serviciului de utilităţi publice în condiţii concurenţiale"
, scrie în hârtia autorităţii de concurenţă, semnată de preşedintele acesteia, Bogdan Chiriţoiu.

Călin Tuluc, liderul grupului de consilieri liberali din CJ Cluj, a declarat, pentru Ziua de Cluj, că după primirea acestei adrese a Consiliului Concurenţei, forul judeţean se află într-o situaţie delicată şi că nu poate risca să aprobe proiectul de hotărâre privind delegarea acestor servicii către RAADPP fără licitaţie.

Practic, acum vom avea de ales între celelalte două variante de reorganizare a regiei, transformarea în direcţie în cadrul CJ Cluj sau în serviciu cu personalitate juridică în cadrul forului judeţean", a mai afirmat Călin Tuluc.

Tuluc a spus că a stabilit cu ceilalţi lideri politici din consiliul judeţean ca la întâlnirea de marţi, când vor fi analizate situaţiile de la Cluj Arena SA şi Pază şi Protecţie Cluj SRL, să se discute şi despre viitorul RAADPP.

Reamintim că reprezentanţi ai CJ Cluj au spus că dacă RAADPP va intra în componenţa forului judeţean, toţi cei peste 100 de angajaţi ai regiei vor putea şi transferaţi aici, dacă aceştia vor dori acest lucru.

Directorul RAADPP Cluj, Mircea Avram, a precizat, pentru Ziua de Cluj, că nu a primit încă documentul de la Consiliul Concurenţei şi nu doreşte să facă comentarii până ce nu îl va primi şi studia.

Prima propunere de reorganizare a RAADPP a venit încă de la şedinţa ordinară a plenului din luna iulie 2015, când preşedintele Mihai Seplecan a propus transformarea RAADPP într-o direcţie a consiliului judeţean şi preluarea personalului acesteia în cadrul forului administrativ judeţean şi a societăţilor din subordine. Seplecan a precizat atunci că legea obligă Consiliul Judeţean să reorganizeze regia până la 31 decembrie 2015, pentru că aceasta nu mai poate funcţiona în forma actuală.

La acea şedinţă au fost prezenţi şi mai mulţi angajaţi ai RAADPP(Foto), care au dorit să afle ce se întâmplă cu locurile lor de muncă. În faţa criticilor venite din partea unor colegi consilieri, Mihai Seplecan şi-a retras proiectul şi l-a delegat pe vicepreşedintele Vakar Istvan să conducă o comisie mixtă formată din oameni ai regiei, liderii politici din consiliu şi reprezentanţi ai executivului care să propună variante de reorganizare a regiei.

Comisia a venit cu propunerea ca RAADPP să se transforme în societate comercială şi să primească din partea consiliului judeţean delegarea activităţii de administrare a drumurilor judeţene. Propunerea era condiţionată însă de obţinerea unui aviz în acest sens din partea Consiliului Concurenţei, în condiţiile în care nu se organiza o licitaţie pentru atribuire.

 

 

Comenteaza