Cum arată noile planuri pentru Băile Someşeni

Cum arată noile planuri pentru Băile Someşeni
Proprietarii au finalizat o nouă variantă, la cinci ani după lansarea oficială a planurilor de reabilitare. Masterplanul prevede aquapark şi băi termale.

Calculele de afaceri au la bază costuri nete de 8,48 milioane de euro pentru parcul acvatic şi o estimare de 180.000 de vizitatori pe an. Băile termale ar presupune costuri de execuţie de 13 milioane de euro.

„Vrem să realizăm acest proiect, dar este unul complex, cu foarte multe detalii de stabilit. Cred că lucrările pot să înceapă în această vară", a menţionat omul de afaceri Valentin Nica, investitor în cadrul proiectului. Aquaparkul este prevăzut în proiect ca primă fază de execuţie a dezvoltării preconizate în Someşeni. Chiar dacă este proiectat ca amenajare independentă, acesta este amplasat astfel încât clădirea de la intrare şi unitatea de gastronomie să poată deservi atât baia termală, cât şi parcul acvatic. Parcul ar urma să includă diverse tipuri de bazine: de înot de 25 m, pentru copii, de joacă plus „insula aventurilor" sau pentru neînotători. Pentru a creşte atractivitatea amplasamentului, proiectanţii au recomandat investitorilor un minicircuit de instrucţie „Formula 1" pentru maşini electrice cu celulă solară.

În faţa halei balneare se află zona de intrare, cu casierie şi automate de plată, magazine şi jocuri computerizate. În vecinătate este prevăzută zona gastro, care îi deserveşte atât clienţii externi, cât şi hala balneară şi bazinul adiacent. Există zone de vestiare şi duşuri, iar la etajul I - o zonă de fitness, un cabinet de fizioterapie si zona saunei pentru baia termală. Se preconizează 180.000 vizitatori/an. „În Passau, cu 50.000 locuitori şi băile termale din Bavaria de Jos în imediata vecinătate, se numără doar la bazinul acoperit 360.000 de clienţi. Terma din Bad Windsheim a atras în 2012 peste 440.000 clienţi (oraşul Bad Windsheim are 14.000 locuitori)", arată reprezentanţii investitorilor. Baia termală (faza de execuţie 2) prevede zone comune cu parcul acvatic, cea a intrării principale şi cea gastronomică, spaţii de recepţie, consultanţă pentru diverse zone ale unităţii, vestiare şi punct sanitar, zona de apă termală cu trei hale balneare de diverse mărimi.

Proiectul prevede o zonă de saună şi de wellness cu spaţii proprii de vestiar, masaj, băi, aplicaţii de împachetări, cabinete de cosmetică şi spaţii de odihnă. O baie tip Brechel (unde se pune la dispoziţie inhalaţia prin intermediul evaporării plantelor medicinale) şi una minerală apar în proiect. „Grădina saunelor" cuprinde un bazin exterior central cu o suprafaţă a apei de 40 mp şi o temperatură a apei de 32o C, un bazin pentru exerciţii de mişcare în apă, case modulare cu saune, zona de vestiar şi sală a aparatelor. Conform proiectului, spaţiile de parcare pentru autovehicule sunt dispuse frontal în raport cu terma. Un viaduct peste calea principală de transport ar permite utilizarea parcării situate dincolo de şina de tren. Sunt disponibile în 250 de spaţii de parcare pentru autovehicule. Costurile de execuţie sunt estimate la 13 milioane de euro, fără cele de infrastructură.

„Termele similare din staţiunea balneară Bad Windhseim, respectiv complexul balnear acoperit Passau, au fost puse în funcţiune după o perioadă de construcţie de 18 luni. Aceste perioade de construcţii pot fi reduse în mod semnificativ, dacă se lucrează în două schimburi, însă nu şi la jumătatea perioadei. Ar necesita opt săptămâni pentru proiectarea inginerească. Pentru proiectarea execuţiei, în condiţiile utilizării pe scară largă a proiectării deja disponibile, includerii unor modificări aduse situaţiei existente - circa 16 săptămâni. Dacă sunt utilizate surse de finanţare din cadrul programelor Uniunii Europene, trebuie respectată astfel procedura de licitaţie. Timpul minim necesar de la publicare până la stabilirea firmei este de 3 luni", arată responsabilii de proiect de la Krautloher Architekten.

Administraţia locală a alocat fonduri în bugetul pe anul acesta proiectului unui aquapark în Cluj-Napoca, o variantă fiind un parteneriat cu proprietarii Băilor Someşeni. Pe lista de investiţii obiectivului îi revin 1,4 milioane de lei. Primăria ar urma să intre în parteneriat prin asigurarea elementelor de infrastructură (iluminat, căi de acces, parcări) şi să primească în schimb fie părţi sociale în cadrul firmei care gestionează proiectul, fie pachete sociale de servicii în cadrul viitorului centru (băi şi aquapark). În proiect sunt implicaţi omul de afaceri Valentin Nica, deţinătorul unui teren de 7,2 ha lângă vechile băi termale, şi Ioana Gidro Stanca, moştenitoarea fostelor băi, pe 5,1 ha. Primele planuri de relansare au fost anunţate oficial în 2008, însă investiţia celor doi parteneri a fost întârziată de neînţelegerile între urmaşii fostului proprietar Dominic Stanca şi pregătirea surselor de finanţare.

 

Etichete
Comenteaza