Cum se poate transforma Someşul în canal navigabil

Cum se poate transforma Someşul în canal navigabil
Olandezii oferă consultanţă de sute de mii de euro pentru Cluj şi arată cum se poate valorifica potenţialul turistic al Someşului prin transformarea acestuia într-un râu navigabil, cel puţin în interiorul oraşului Cluj-Napoca. O dezbatere pe această temă are loc în această dimineaţă la Primăria din Cluj-Napoca.

Modelul ales este oraşul olandez Utrecht, înţesat de canale navigabile, dintre care o parte însă au fost închise o perioadă, pentru a face loc traficului intens.

Încă din perioada medievală au început să apară canalele, în Utrecht. "Dar pe parcurs acestea au fost închise, iar secolul trecut, datorită dezvoltării urbane, aproximativ un sfert au fost închise, ceea ce a făcut loc infrastructurii pentru traficul intens. Din fericire acest proiect nu a fost terminat, iar la sfârşitul anilor '90 s-a revenit la a deschide aceste canale, a le face navigabile, în special pentru creşterea calităţii vieţii. Sunt folosite în principal pentru agrement iar pe malul râului s-au deschis terase", spun membrii delegaţiei olandeze.

"În Cluj, unde densitatea e din ce în ce mai mare, prezenţa râului în oraş poate da impresia că eşti în natură", arată aceştia.

Concluziile proiectului - costurile sunt variabile în funcţie de provocările tehnologice - "de exemplu contaminarea, managementul inundaţiilor sau podurile", iar în ce priveşte veniturile, acestea se traduc într-o creştere imobiliară, "relativ simplu de cuantificat", şi beneficii indirecte - "beneficii pe termen lung, greu de cuantificat".

Prezentarea de astăzi este susţinută de Dutch Initiative for Sustainable Cities (DISC).

 

Programul DISC este sprijinit de guvernul Olandei şi Ministerul Devoltării Regionale şi Turismului şi va fi implementat în cele mai importante patru oraşe din România - Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa şi Timişoara. Valoarea totală a consultanţei în cei trei ani de implementare, până în 2013, este de 1, 5 milioane euro, dintre care 50% reprezintă cofinanţarea guvernului olandez.

În Cluj-Napoca, cele două mari direcţii de colaborare între DISC şi municipalitate sunt proiectul Someşul navigabil şi sprijinirea candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2020.

 

Vezi aici detalii despre dezbaterea de azi

Etichete
Comenteaza