Cum se transformă Bulevardul Muncii și fosta zonă industrială: "Nu doar locuințe, ci și servicii"

Cum se transformă Bulevardul Muncii și fosta zonă industrială: "Nu doar locuințe, ci și servicii"

Primăria Cluj-Napoca va face un plan director pentru Bulevardul Muncii. Se dorește un cartier rezidențial, cu spații verzi, dar și o transformare a zonei industriale pentru servicii de actualitate.

"Cu siguranță, fabrici tip vechi - producătoare și de poluare - nu își mai au rostul în această zonă. Eu personal, mi-aș dori în zonă nu doar locuințe, ci și servicii și marele avantaj este că avem un oraș universitar și avem mulți specialiști mai ales pe IT. IT-ul și construcțiile au ajutat ca orașul să nu se prăbușească pe timp de pandemie", a declarat Radu Raţiu, consilier local, membru în comisia de urbanism şi director Cluj Arena, la ZIUA LIVE. 

“Vom face studii care să ne arate ce dotări publice sunt necesare. Nu doar școli, creșe, grădinițe, ci și dacă trebuie să lărgim drumuri sau să facem noi poduri peste Someș. Apoi vom angaja un proiectant care să realizeze planul director, în baza rezultatelor studiilor. Proiectul va fi supus dezbaterii specialiștilor și proprietarilor de terenuri din zonă”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, săptămâna trecută. 

Ulterior, despre acest proiect a vorbit şi edilul Clujului: "Am stabilit cum vom face cu Bulevardul Muncii şi anume un Master Plan care să îi ofere viziune pe termen lung. Îi va da şansa acelei zone pentru o calitate urbană şi de dezvoltare pentru precedent. Vom avea restructurări peste tot acolo. Vom ţine de partea noua industrie, de inovare, de inteligenţă artificială servicii, combinate cu zonă de parcuri, birouri, rezidenţială", a declarat primarul Emil Boc, la un post de radio local. 

La jumătatea lunii trecute, arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a prezentat public o planșă cu zona de pe Bd. Muncii pe care primăria vrea să o planifice (397 ha din nordul orașului), compusă din trei mari zone. Acestea sunt 84 ha (zonă preponderent de locuințe unifamiliale și semicolective, unde lipsesc circulațiile, dotările publice și unde s-a pornit deja procesul de restructurare pe mai multe platforme industriale ca Tehnofrig sau Armătura); 160 ha (zonă supusă restructurării - pe care se află platformele industriale Terapia, Sinterom, unde planul urbanistic general din 2014  prevede și o dezvoltare industrială), 153 ha (zona fără construcții din apropierea aeroportului), goală de construcții, iar tot acest perimetru e deservit doar de 25 ha de spații verzi (parcurile Armătura și Pădurea Clujenilor) și de o singură școală, iar malurile Someșului sunt neexploatate, potrivit strategiilor muncipalității de a apropia locuitorii de apă.

 

Comenteaza